Спадщина віків: в Одесі виступив гурт “Хорея Козацька”

Старовинні інструменти, глядачі у вишиванках – до Одеси з концертами завітав гурт «Хорея Козацька».

Незвичайний колектив, у репертуарі якого багато цікавих історичних, релігійних, світських та середньовічних українських пісень, а також сучасних творів, повязаних з подіями визвольних змагань початку 20-го століття. Організатори присвятили концерт подіям 30-річної давнини – рівно у цей день 1990 року над Одеським оперним театром замайорів синьо-жовтий стяг.

“У нас була культура, якої ми до кінця не знаємо. І Хорея Козацька є тим порталом, який відкриває для українців і для світу незнаний материк, незнану Атлантиду української культури. Ми у своїй діяльності дотримуємося принципу автентичності музичного матеріалу і поетичного, словесної, вербальної складової”, – розповів Тарас Компаніченко, лідер гурту «Хорея Козацька».

Однак учасники роблять і стилізації, поєднуючи прадавні тексти із музикою більш сучасних авторів чи власного написання, або ж навпаки. У їхньому репертуарі величезна кількість стародавніх творів різноманітних жанрів: духовні концерти, різдвяні, страсні чи козацькі канти, монодії, акапельні  багатоголосні пісні та авторські твори. Сучасна російсько-українська війна також знаходить відображення у творчості Хореї Козацької, зокрема на концерті лунали пісні, які у 2014 році написав лідер гурту: «Дума про Савур-могилу» та «Бог і Батьківщина» («Deus et Patria»).

“Ми вдячні всім співорганізаторам за можливість отримати таке естетичне задоволення від прослуховування цього цікавого концерту. Це високе мистецтво, це жива музика, це інструменти старовинні. Це репертуар, який фактично піднятий із небуття: з архівів заборонених, з архівів, які були засекречені через те, що ноти і слова знаходилися у людей, які були репресовані, розстріляні радянською владою. Саме ці пласти і піднімає Тарас Компаніченко”, –  розповів Сергій Гуцалюк, очільник Південного міжрегіонального відділу Українського інституту національної памяті.

Концерт організували за підтримки Одеської національної наукової бібліотеки, Українського інституту національної пам’яті та Ветеранського хабу в Одесі. Захід провели під гаслом «Робимо історію популярною». Місце проведення обрали не випадково. Як розповіла директорка бібліотеки, ідея запропонувати для заходу читацьку залу була експериментальною, оскільки її будівля – пам’ятка архітектури національного значення.

“Це старовинна будівля, і її зал бачив багато цікавих читачів. Але сьогодні цей зал почує старовинну музику. Таким чином ми намагаємося сприяти збереженню нематеріальної культурної спадщини українського народу”, Ірина Бірюкова,  директорка Одеської національної наукової бібліотеки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *