Мер Роздільної: громадське обговорення змін до Конституції не має бути формальним

На виконання доручення Прем’єр-міністра про проведення широкого громадського обговорення проекту Закону України «Про внесення змін до Конституції України», які стосуються децентралізації влади, в місті Херсоні 28 лютого відбувся захід на тему «Конституційне забезпечення децентралізації в Україні – 2020». У ньому взяли участь представники державної влади, місцевого самоврядування та інститутів громадського суспільства від Херсонської, Миколаївської та Одеської областей.

Міський голова Роздільної Валерій Шовкалюк, який побував на публічних обговореннях  у Херсоні, звернувся до центральних органів влади і народних депутатів з пропозицією не проводити подібні заходи формалізовано, а знайти можливість дослухатись до представників місцевого врядування у кожній області окремо.

Про це повідомили в Одеському регіональному відділенні Асоціації міст України.

Сьогодні для України це доленосний закон. На жаль, те що я побачив на зібранні у м. Хесоні, де проводились збори по обговоренню, вони носили формальний характер. Приїхали представники з 3 областей, дехто, як от ми, добирались 4 години від Одеси до Херсона. Але те, що ми хотіли почути, ми не почули – тих пропозицій від державної влади, що потрібно зробити, як зробити. Ми не розуміємо, чи почули нас”, – поділився враженнями міський голова Роздільної.

Як повідомили в Одеському РВ АМУ, делегати від Одещини, серед яких мери міст і селищ, представники місцевого врядування, науковці, експерти, оцінюють проведення таких “кущових” зустрічей не зовсім схвально. Велика відстань, неможливість залучення до обговорення більше людей, неорганізованість у подачі інформації, відсутність конкретики, – усе це наштовхує на сумніви у доцільності проведення таких обговорень, скоріше, нагадує формальність.

Тим часом Асоціація міст розробила власну концепцію змін до Конституції, в якій запропонувала розмежувати поняття “громада”, “муніципалітет”, “мер”, а також пропонує внести до головного закону країни фінансові гарантії делегованих повноважень тощо.

Сьогодні місцеве врядування – це майбутнє України. Тому дуже важливо, щоб у Києві якщо приймають – щоб ми розуміли, що ми прийняли. А краще було б, щоб провели це обговорення по областям. Щоб представників місцевого самоврядкування, науку, людей, які займаються цими питаннями, запросити, почути і вислухати”, – пропонує Валерій Шовкалюк.

ВІДЕО – Одеське РВ Асоціації міст України:

https://www.facebook.com/odeskervAMU/videos/205759064010496/

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *