“Помий рот від фекалій”: в Ізмаїлі засудили вчительку за знущання над школярами

На Одещині розгорівся скандал через приниження дітей з боку вчительки. Викладачку школи №11 в Ізмаїлі Жанну Мунтяну підозрювали в булінгу. 10 березня 2020 року Ізмаїльський суд визнав педагогиню винною в приниженні учнів і оштрафував її на 1360 гривень.

Скандал розгорівся з протистояння між школярами і класним керівником ще 23 лютого. За словами директорки навчального закладу Лариси Курис, все почалося з того, що педагог при всьому класі оголосила, що в однієї з учениць – педикульоз. Її друзі після цього стали записувати виховні бесіди викладача, а після дали послухати аудіо батькам.

За свідченнями дітей, пані Мунтяну, зокрема, так зверталася до учнів: “Твоє місце на зоні”, “Помий свій рот від фекалій”, “Ти і твоя сім’я зеки”, “Ти тупіше шкільної дошки”.

«Вона не дозволяє дивитись їй в очі, каже що ми цього не гідні, постійно погрожує, що дасть нам погані характеристики і нас не візьмуть до жодного навчального закладу, і ми будемо працювати двірниками. Погрожує, що якщо ми поскаржимось батькам, то вона доб’ється того, що нас виженуть зі школи. При цьому вона вимагає поваги до себе, не маючи поваги ні до батьеків, ні до дітей», — розповіла учениця 9-А класу Богдана.

Розповіді школярів жахаючі. Як свідчать діти, вчителька відкрито знущалася над школярами, давала їм принизливі прізвиська, погрожувала соцслужбами і дитбудинком, оприлюднювала конфіденційну інформацію про дітей. Це продовжувалося з 6-го класу.

«Мій однокласник, який з дитинства страждає на заїкання, одного разу особисто розповів вчительці про свої сімейні таємниці і розплакався. Вона пообіцяла, що це залишиться між ними, але обіцянки не дотрималась і розповіла про цей випадок перед всім класом. А одного разу вона запхала іншому однокласнику в труси пластмасового паука і потім кілька разів вдарила його рукою по “п’ятій точці”. Вона сказала не виймати його до кінця дня, так щоб крім лікаря ніхто його дістати не зміг. Потім она придумала йому прізвисько “Дениска-Паучок” і сказала: “Ну що, Дениска, заліз паучок в дірочку?” – продовжила одна з дев’ятикласниць.

4 березня батьки учнів 9-а класу звернулися до Одеського обласного управління освіти. Там їх запевнили, що взяли ситуацію на контроль, але до рішення суду не можуть звільнити скандальну вчительку, яка, до того ж, перебувала на лікарняному.

Батьки звернулися до поліції, яка відкрила провадження за статтею про булінг.

Тим часом, на бік вчителя стали кілька колег зі школи, – вони ж прийшли підтримати її до суду. Хоча сама винуватиця на засідання не з’явилась: її інтереси представляв адвокат.

Цього дня суддя Ізмаїльського міськрайсуду Іван Яковенко виніс постанову, згідно з якою вчительку міської школи № 11 Жанну Мунтяну визнали винною в булінгу учнів. Жінку  зобов’язали виплатити штраф у розмірі 1 тис. 360 гривень і оплатити судові стягнення у розмірі 420 гривень, згідно ч.1 ст. 173-4 КУпАП. Також вона має право оскаржити судове рішення в апеляційному суді.

Варто відзначити, що батьки і учні школи збираються добиватись звільнення вчительки з роботи. Однак та продовжує працювати у школі, хоча раніше директорка школи обіцяла, що прийме рішення про  її звільнення після рішення суду.

Відео про звернення батьків постраждалих дітей до департаменту освіти Одеської ОДА – від Усі.онлайн:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *