Шкіл не буде: левова частка бюджету Таїровської ОТГ піде на малонаселені пункти. ІНФОГРАФІКА

Робота над головним фінансовим документом Таїровської ОТГ, що в Овідіопольському районі на Одещині, триває. Вірогідно, саме з цієї причини вже втретє  переноситься 23 сесія селищної ради, на які передбачається внести зміни до бюджету громади, – припускає видання “Південна Медіа Мережа”.

І хоча бюджетний план у першому вигляді був оприлюднений ще у грудні, а статті видатків попередньо узгоджені депутатами, – проект нових змін до бюджету ніде не публікується, а в.о. голови Таїровської ОТГ Лариса Бурлака одними розпорядженнями скасовує попередні про дату скликання сесії. Останнє перенесення засідання заплановане на 17 березня 2020 року.

Тим часом, на основі чинного варіанту бюджету Таїровської ОТГ на 2020 рік, “Південна медіа мережа” спільно з ГО «Таїрове – це ми!» зробило нескладну і зрозумілу інфографіку, аби жителі громади змогли зрозуміти, на що і скільки місцева влада збирається витратити коштів в теперішньому році.

Як видно з таблиці, левову частку бюджету громада витратить на охорону навколишнього середовища63 млн 744 тис грн, що складає 24,5% доходів ОТГ, а також 52 млн 946 тис підуть на дороги і 54 млн 779 тис грн – на ЖКХ, що складає 20% і 21% відповідно. На безпосередньо послуги для населення, які громада мала би зробити доступнішими і зручнішими для людей, коштів виділено на порядок менше.

Так, на освіту, культуру й туризм заплановано трохи більше 33 млн грн, охорону здоров”я7,5 млн грн, по 16 млн – на дитячі майданчики і пішохідні доріжки. Раніше СИЛА ГРОМАД вже писала, що на 17 тисяч населення в Таїровській громаді на сьогодні діє всього-на-всього одна школа і дитсадок. Мешканці прилеглих до м. Одеси населених пунктів Лиманка, де розташований житловий масив “Райдужний”, або з того ж таки Совіньону, – змушені водити дітей до міста і виглядають, м”яко кажучи, “прохачами” для міських урядників, яким доводиться виділяти фінансування освіти ще й на таїровських дітей.

Між тим, замість того, щоб зводити власні соціальні об”єкти, вакладати гроші в розвиток мережі освітніх, культурних закладів, – Таїровська громада левову частку свого бюджету буквально “закопує” у пісок.

Таїрово-бюджет

Згідно з офіційною інформацією про розподіл грошей бюджету розвитку між об”єктами в 2020 році виникає справедливе питання: з яких причин не виділені кошти на програму “Соціальний захист населенння”, на яку раніше закладалося більше 8 млн грн? Чому відсутня програма розвитку земельних відносин з передбаченими  у 2020 році коштами у сумі 2,5 млн грн? Куди ділися ще 190 тисяч гивень, які мали бути спрямовані на “Програму захисту прав дітей і подолання дитячої безпритульності”?

Натомість, серед запланованих видатків є така цікава стаття, як “Програма підтримки розвитку місцевого врядування”, на яку, на думку місцевої ради, необхідно витратити більш як 9 млн. грн. Саме у цьому пункті підтримуються такі скандальні закупівлі, як наприклад, встановлення Wi-Fi для таїровського консультаційно-діагностичного центру в ж\м «Райдужний» аж…. за 110 тис. грн., про який раніше писали ЗМІ.

У цьому нескладному графіку чітко видно, куди “пливуть” мільйони бюджетних коштів таїровських платників податків. Адже ЖКГ разом з “Захистом навколишнього середовища” ( читайте “вода і водовідведення”, що за фактом також є частиною ЖКГ), бере на себе 44% всього бюджету Таїровської громади.

Нагадаємо, Таїровська селищна рада оголосила два тендери для вибору підрядників, яким заплатять за будівництво господарсько-побутової каналізації у двох житлових масивах на суму 117 млн грн. Тоді як увесь бюджет Таїровської ОТГ сягає близько 260 млн грн у 2020 році.

Крім того, обидва затратні проекти з каналізації здійснюються на території житлових масивів Чорноморка і Чорноморка-2, що в с. Лиманка. Там мешкає незначна кількість мешканців, – на відміну від житлового масиву “Райдужний”, який складає третину населення громади. Тим часом, радужненцям з бюджетного “пирога” Таїровської ОТГ дістався найменший шматочок. Тому, закономірне питання про справедливий розподіл коштів громади залишається досить гострим.

ІНФОГРАФІКА – від “Південна Медіа Мережа”.

Таїрове інфографіка

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *