У Саратській лікарні надаватимуть 7 пакетів медпослуг з 26, передбачених НСЗУ

У Саратській центральній районній лікарні, яка тепер має статус комунального некомерційного підприємства, активно тривають процеси реформування. Усі заходи та пов’язані з ними численні організаційні моменти знаходяться на контролі керівництва району і здійснюються за участю профільної комісії з питань соціального захисту та охорони здоров’я Саратської районної ради.

Про це повідомляє офіційний сайт Саратської РДА.

Процеси реформування в Саратській ЦРЛ проходять у відповідності з постановою Кабінету Міністрів України від 5 лютого 2020 року №65 «Деякі питання удосконалення реалізації Програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2020 році» та ґрунтуються на Порядку реалізації зазначеної Програми.

Центральна районна лікарня працюватиме і надалі, але, в силу змін в галузі охорони здоров’я України, перейде на нові умови надання послуг населенню. Основні нововведення пов’язані з тим, що Національна служба здоров’я України пропонує медустановам 26 пакетів медичних послуг, які підлягають оплаті в рамках реалізації програми медичних гарантій, тобто фінансуються НСЗУ, а медзаклад може вибрати за своїм можливостями певні з цих пакетів. В силу свого матеріально-технічного забезпечення та кадрового потенціалу, десятиліттями сформованої спеціалізації Саратська ЦРЛ вживає дій щодо укладення договорів з НСЗУ з 7 пакетів:

– хірургічні операції дорослим і дітям в стаціонарних умовах;

– стаціонарна допомога дорослим і дітям без проведення хірургічної операції;

– медична допомога при пологах;

– амбулаторна вторинна (спеціалізована) медична допомога дорослим та дітям, включно з медичною реабілітацією та стоматологічною допомогою;

– цистоскопія;

– психіатрична допомога дорослим та дітям;

– діагностика та супровід осіб з вірусом імунодефіциту людини.

У райадміністрації додають, що в нинішньому вигляді існувати далі лікарня не може, так як фінансово неспроможна, це підтверджують і розрахунки. Для того, щоб заклад функціонував в подальшому, з метою зменшення витрат, неминуче проведення оптимізації і скорочення штату, об’єднання відповідних за профілем відділень.

Можливе і перепрофілювання окремих фахівців, введення платних послуг, а розцінки на вже існуючі мають бути переглянуті.

Програма медичних гарантій вводиться з 1 квітня 2020 року.  Як все нове, невипробуване, вона несе певні незручності, руйнування стереотипів, але разом з тим – нові правила і чіткі прозорі розрахунки. Щоб все «притерлося», відшліфувалося,  необхідний час.  Однак зміни в охороні здоров’я давно назріли, стали невідворотними і неминучими.  І з часом вони обов’язково принесуть поліпшення якості послуг для пацієнта, за здоров”я якого тепер кожен медзаклад ретельно боротиметься, адже отримуватиме за це кошти.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *