Через спалах коронавірусу в Україні карети “швидкої” працюватимуть в посиленому режимі

У МОЗ вважають, що лікар повинен приїжджати до хворого додому у разі підозри на зараження вірусом.

Карета швидкої допомоги повинна приїжджати на виклики до людей із підозрою на коронавірус та високою температурою.

Про це заявив заступник міністра охорони здоров’я Дмитро Луфер під час брифінгу Національної служби здоров’я України.

“Наразі напрацьовується можливість змін до порядку виклику “швидкої” та лікаря саме на цей період, коли ми очікуємо можливі випадки. Для того, щоб лікар міг приїхати додому і людина не подорожувала містом”, – пояснив він.

За словами Луфера, швидка знає, що робити у випадках потенційних спалахів.

“Є затверджений план дій в області та окремі ліжка в інфекційних лікарнях і лікарі, які очікують на пацієнтів, теж знають, що робити”, – додав заступник міністра.

Як повідомили у Міністерстві, перший випадок зараження на коронавірус 3 березня зафіксовано в Україні, в м. Чернівці.

Нагадаємо, спалах вірусу розпочався з ринку морепродуктів та тварин у китайському місті Ухань. Він викликає симптоми, схожі на застуду, але швидко вражає легені й інші органи. Патоген належить до великої родини коронавірусів. Хвороба поширилася вже на десятки країн. За два місяці коронавірус почав швидко поширюватися у Європі, особливо в Італії.

Станом на ранок 3 березня від коронавірусу померли 3118 осіб, зафіксовано понад 91 тисячу випадків захворювання, понад 48 тисяч осіб одужали.

Всесвітня організація охорони здоров’я дала офіційну назву новому вбивчому коронавірусу з Китаю – COVID-19. У самому Китаї його раніше назвали NCP (Novel Coronavirus Pneumonia), що означає – пневмонія, яка викликається новим типом коронавіруса.

Перша вакцина від цього типу коронавірусу з’явиться не раніше, ніж через півтора року, – повідомляють у ВООЗ.

Схоже, джерелом спалаху коронавірусу є якась тварина. У спалаху нового коронавірусу звинувачують кажанів. Як їм вдається переносити убивчі хвороби і залишатись здоровими
– достеменно невідомо. Водночас з”ясовано, що вірус може передаватися і від людини людині повітряно-крапельним шляхом. Є підозри, що недуга може передаватися навіть в інкубаційний період, коли носій хвороби не підозрює, що інфікований.

Всесвітня організація охорони здоров’я за підсумками екстреної наради оголосила міжнародну надзвичайну ситуацію через коронавірус. Це стало опосередкованим визнанням того, що стримати поширення хвороби не вдається і вона з локальної проблеми набуває глобального масштабу.

Базові рекомендації для уникнення зараження коронавірусом:

  • уникати контактів з тваринами;
  • не їсти сире або погано оброблене м’ясо;
  • уникати контактів з людьми, у яких є ознаки захворювання;
  • регулярно та ретельно мити руки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *