Україна увійшла в ТОП10 рейтингу Climatescope 2019 з інвестицій в «зелену енергетику»

У 2019 році Україна увійшла в ТОП10 рейтингу Climatescope 2019 (з інвестицій в «зелену енергетику»), підготовленого агентством Bloomberg New Energy Finance.

Що таке зелений тариф в Україні і чи можна на ньому заробити? Розбираємося разом з фахівцями ТМ LogicPower.

ТОП 10 рейтингу

Зелений тариф – це політика стимулювання державою виробництва електричної енергії альтернативними джерелами, такими як сонячні або вітрові електростанції. В основі системи лежить закупівля у приватних (фізичних або юридичних) осіб надлишків альтернативної електроенергії за завищеними тарифами, які в 3-5 разів перевищують вартість електроенергії, виробленої ТЕЦ, АЕС та ін.

Експерти Bloomberg New Energy Finance наголосили, що різкий стрибок України в рейтингу з 63 (2018 рік) на 8 (2019 рік) місце обумовлений реформами в енергетичному секторі, привабливими тарифами та пільгами в оподаткуванні.

Максимальна потужність об’єкту генерації з відновлюваних джерел енергії (ВДЕ), які можуть надавати електроенергію державі за зеленим тарифом для фізичних осіб – 50 кВт (до квітня 2019 року було 30 кВт). Для юридичних осіб немає обмежень по потужності.

На практиці доведено, що чим вище потужність електростанції, тим швидше окупаються інвестиції в джерела альтернативної енергетики. Найменший термін окупності (близько 4-5 років) у сонячних електростанцій, встановлених в південних регіонах України (Одеська, Херсонська та Миколаївська області) та у вітряних станцій, побудованих у районі Карпатських гір.

Ціни на зелений тариф в Україні (без ПДВ)

Для фізичних осіб (приватні домогосподарства):

ТОП10 ТОП10

Для юридичних осіб:

ТОП10

Крім цього, для бізнесу при розрахунках зеленого тарифу варто враховувати,  якщо при будівництві джерела генерації альтернативної енергії буде використано вітчизняне обладнання, вартість якого в кошторисі складе до 30%, то ціна тарифу підвищується на 5%, а якщо більше 30% – на 10 %.

Відзначимо, що ціни за зеленим тарифом в Україні є одними з найвищих в світі.

Щоб підтримати українських виробників обладнання для сонячних, вітрових та інших електростанцій ВДЕ з 13 січня 2020 року податкова пільга (0%) на ввезення в Україну товарів для альтернативної енергетики була скасована. Підвищений попит на виробництво електроенергії з альтернативних джерел в світовій економіці і стрімкий розвиток нових технологій в цій галузі вплинуло на суттєве зниження вартості обладнання для альтернативних електростанцій.

В Україні, в порівнянні з 2014 роком ціни на сонячні панелі і пристрої, що акумулюють енергію, знизилися в 2-3 рази, що робить вкладення в альтернативну енергетику доступнішими й привабливішими для інвестування коштів.

Як підключити зелений тариф?

На сьогодні процес підключення до зеленого тарифу може зайняти від 1 до 2 місяців для фізичних осіб та до 1 року – для юридичних. Це досить складна процедура, яка вимагає зібрати необхідний пакет документів і погоджень для підключення і компенсації тарифу державою. Можна зайнятися цим самостійно або скористатися послугами посередників, яким доведеться заплатити комісійні в розмірі від 10 до 20% вартості обладнання.

Процес підключення електростанції ВДЕ ділиться на кілька етапів:

для фізичних осіб:

ТОП10

для бізнесу:

ТОП10

Окупність інвестицій в обладнання ВДЕ

Окупність інвестицій в альтернативні джерела енергії залежить від безлічі факторів: вид джерела, типу, потужністі та продуктивністі обладнання, району розташування електростанції, погодних умов, року підключення до зеленого тарифу та ін.

Перед тим, як укласти договір з підрядниками на поставку та монтаж обладнання, уважно вивчіть проектно-кошторисну документацію. Якщо компанія – установник альтернативних електростанцій дорожить своєю репутацією, Вам обов’язково нададуть детальний розрахунок окупності інвестицій виходячи з типу встановленого обладнання та інших факторів. Якщо при складанні проекту Вам не надали таку інформацію, подумайте, може бути варто пошукати іншого підрядника.

Для прикладу, сонячна електростанція потужністю 30 кВт, встановлена ​​в Одеській області здатна виробляти на рік до 40 тисяч кВт / годин електроенергії, отже, розрахунковий річний дохід від продажу електроенергії державі може скласти до 7 тисяч доларів США. Як правило, установка подібної електростанції окупається протягом 5-8 років.

Авторка: Катерина Орел

Джерело: logicfox.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *