Є де жити – нема де вчитися: у Таїровській ОТГ на 4 тисячі дітей діє єдина школа і садок

Одна з найбільших і найбагатших громад під Одесою має всього одну школу та дитячий садочок, які знаходяться в селищі Таїрове. Будувати нові заклади немає де – відсутні земельні ділянки для будівництва. 
Про це СИЛІ ГРОМАД повідомила в. о. голови Таїровської селищної ради Лариса Бурлака.
Таїровська об’єднана територіальна громада утворилася 2017 року шляхом об”єднання Таїровської селищної ради, Сухолиманської сільської, сіл Балка та сіл Лиманка. До неї входять території, на яких розміщені житлові масиви «Райдужний», «Дружний», «Червоний хутір» , «Совіньйон», «Таїровські сади», «Перлини Кадору», «Академмістечко», «Чорноморка-2», «Дайберг», «Зелений гай» та «Золота гірка». Через активну забудову нових ділянок, кількість населення громади щороку збільшується. Наприклад, лише у «Райдужному» кількість жителів уже давно перевищила позначку у 30 тисяч. Назвати точну цифру влада поки не може, бо переважна більшість людей не зареєстровані.
Як розповідає пані Лариса, велика проблема громади саме у відсутності державних дитячих навчальних закладів – дитсадочків та шкіл.  На всю громаду лише одна працююча загальноосвітня школа і дошкільний заклад «Журавлик», які знаходяться у селищі Таїрове. Ще одна школа у Сухому Лимані дуже стара і маленька, зараз її закрито на ремонт, а паралельно готують новий проєкт.
 «Ми її відремонтуємо, але паралельно почнемо будувати нову. Тій школі, яка є, більше 120 років, вона дуже маленька. У подальшому там можна буде розмістити бібліотеку або проводити різні гуртки. Діти в Сухому лимані найбільш обділені у цьому плані, там геть нічого немає», – повідомила Лариса Бурлака.
Така проблема актуальна не лише для Сухого Лиману, а й для Червоного Хутору та інших населених пунтктів. На території Таїровської селищної ради активно зводять виключно житло – фактично земля розкуплена і громада просто не має ділянок для будівництва власних освітніх закладів, хоча бюджетні кошти на це виділяються. Так, у житломасиві «Райдужний» є лише один приватний дитячий садочок, у Совіньйоні діє приватна школа. Та далеко не кожен може дозволити собі приватний заклад для дитини, тим паче, якщо їх у сім’ї кілька. 
На території так званого «десятого масиву» – «Дружного», за детальним планом передбачено місце для школи зі стадіоном, але ця земельна ділянка належить фізичним особам, які не хочуть відмовлятися від землі на користь громади.
«Селищна рада зверталася до них із проханням відмовитися від цієї ділянки на нашу користь, щоб ми збудували там школу за бюджетний кошт, але вони відмовляються це робити. Зрозуміло, вони колись витратили на цю землю гроші і хочуть їх повернути, але якщо за кошти з субвенції ми будемо викупати необхідну землю, то бюджетні гроші йтимуть  лише на це. Можна вилучати землі через суди, але ця тяганина займе 2-4 роки. Нам треба будувати зараз, і зараз розвивати нашу громаду», – зазначає пані Лариса.
Компромісу із забудовниками з «десятого поля» селищна рада поки не знаходить, зібрати їх разом не вийшло. Очільниця громади каже, що вимагати у забудовників територій школи та дитсадки варто було значно раніше, коли будівництва лише починалися. Ці питання краще адресувати тодішньому керівництву Овідіопольського району, яке не опікувалося збільшенням кількості соціальних об”єктів. Щодо земель, які знаходяться поблизу Райдужного, – вони належать Інституту виноградарства та виноробства, Таїровська селищна рада зверталася до тутешнього керівництва та до Києва з проханням виділити земельну ділянку, але відповіді поки не отримала.
Тим часом, тисячі дітлахів змушені отримувати освітні послуги у дорогих приватних закладах поблизу, або ж у загальноосвітніх школах та дитсадках Одеси, які часто знаходяться досить далеко. Між тим, для надання освітніх послуг об”єднаним територіальним громадам держава виділяє немалі кошти. Питання про перерахунок субвенцій в іншу територіальну громаду (м. Одеса) не піднімалося взагалі, як повідомляють у селищній раді. Кількість необхідних місць у школах та садках теж не називають.
 «Не готова назвати точну цифру, але розумію, що коли ми побудуємо дитсадок у Таїровому і НВК у Сухому лимані,  то трохи розвантажимо ці території. Та це не вирішить проблему: треба будувати садочки і школи у «Райдужному», у «Дружному», на Червоному хуторі… Будувати можна – немає де будувати»,  – зазначає виконуюча обов’язки голови селищної ради.
Поки має можливість, Таїровська рада починає будівництво нового дитсадочка на 90 місць у селищі Таїрове. Разом зі старим садочком, загалом громада отримає  170 місць для дошкільнят. Для Сухого Лиману готують проєкт навчально-виховного комплексу, тендер проведуть у квітні.
Тим часом кількість освітніх закладів у громади критично низька. За підрахунками на 1 січня 2019 року, в Таїровській ОТГ зареєстровано 17270 мешканців, з них дітей дошкільного віку – 1688, а місць у дитсадку лише 90. У Таїровській школі навчається близько 750 учнів, при загальній потребі 2036 місць.
Авторка – Євгенія Шевцова

One thought on “Є де жити – нема де вчитися: у Таїровській ОТГ на 4 тисячі дітей діє єдина школа і садок

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *