Перекрили трасу Одеса-Рені: жителі Ізмаїльського району проти примусового об”єднання в Придунайську ОТГ

Обурені мешканці Ізмаїльського району перекрили рух на трасі Одеса – Рені: протестують проти об”єднання у форматі “один район – одна громада” з утворенням Придунайської ОТГ, яка запропонована у перспективному плані Одеської ОДА.

Жителі селища Суворове і села Озерне Ізмаїльського району протестують проти нав”язаного їм проекту Перспективного плану формування територій громад Одеської області, який ОДА вже передала на затвердження у Мінрегіон. Люди ходили по пішоходному переходу біля “суворівської” розвилки протягом 10-15 хвилин, після чого пропускали на час потік транспорту.

Головна вимога мітингувальників – дати їм можливість створити свої окремі ОТГ, а не включати їхні населені пункти до Придунайської ОТГ, формування якої лобіює районна влада.

Так, мешканці Суворового виступають за створення Суворівської ОТГ, а Озерного – за Озернянську ОТГ.

Підтримати сусідів вийшли також жителі сіл Приозерне Кілійського району і Першотравневого Ізмаїльського, які виявили бажання об”єднатися з Суворовим в одну громаду.

Місцева влада і жителі Суворового переконують: їхнє селище є самодостатнім і цілком може стати центром громади, однак коли вони запропонували суміжнім селам об”єднатись, то сусіди з незрозумілих причин відмовились, навіть не провівши у себе з цього приводу громадських слухань. В Суворовому підозрюють, що така реакція сусідів є наслідком адміністративного тиску на них з боку районної влади, яка намагається протиснути формування громади у форматі “один район – одна громада”.

Поки жителі Суворового проводять свою мирну акцію протесту, їхній селищний голова Петро Генчевський вирушив до Одеси, щоб донести позицію людей керівництву Одеської ОДА.

ІзмаїлПерспективою примусового включення до Придунайської ОТГ незадоволені і жителі сіл Озерне и Новоозерне Ізмаїльського району, – вони теж долучились до мітингу.

«Споконвічно Озерне і Новоозерне були разом. У нас оодна сільська рада, один бюджет, велика школа. Більшість жителів виступило за створення єдиної громади з центром в с. Озерне, але нас ніхто не чує. проти волі людей Озерне штовхають в Придунайську ОТГ, а Новоозерне взагалі хочуть віддати в Кирничанську ОТГ (Болградського району Авт). Це злочин проти людей. Ми рішуче виступаємо за Озернянську ОТГ”, – кажуть мітингувальники.

В Одеському регіональному відділенні Асоціації міст України прокоментували події, які розгортаються в Ізмаїльському районі. Тут кажуть: проект перспективного плану в частині Ізмаїльського району, що передбачає створення Придунайської ОТГ, яка включає територію всього району, підготовлений з недотриманням вимог діючої Методики про формування спроможних громад. Одне з перших порушень стосується назви запропонованої ОТГ, адже центр якої вирішено розмістити в с. Саф”яни, – згідно з законодавством, назва громади має бути похідною від назви її адміністративного центру. Натомість їй “вигадали” зовсім нову назву – Придунайську.

Якщо є рішення органів місцевого самоврядування про початок процесу об”єднання, то вони мали б бути враховані в проекті Перспективного плану. Наразі є порушення стосовно відстані віддалених сіл до потенційного центру громади, наявності доріг з твердим покриттям між селами громади і норми ст. 1 Закону України “Про добровільне об”єднання громад”, де принцип добровільності має бути врахований при підготовці перспективних планів формування громад. Ігнорувати добровільність не можна, Одеській ОДА потрібно було проводити додаткові консультації і вони мають врахувати бачення подальшого розвитку самих громад. Крім того, я не впевнений, що для мешканців Ізмаїльського району щось зміниться, у випадку зміщення центру з міста у село. Тут не враховані реальні потреби людей, послуги, які мають стати ближчими, і надаватись за місцем проживання або в сусідньому селі, – у цьому ж полягає головне завдання створення ОТГ. Проте те, що ми бачимо – це підміна понять. Рятувати район не потрібно, рятувати треба бесарабські села, які можуть стати потужними центрами нових спроможних громад. Від цього виграють насамперед жителі, – які чекають розвитку, доступності, ефективності від місцевого врядування”, – прокоментував СИЛІ ГРОМАД Юрій Ямковой, консультант з юридичних питань Одеського РВ АМУ.

 

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *