Яскравий етнофестиваль “Трифон Зарезан” відзначили у Болграді

15 лютого у місті Болград на Одещині відбувся фестиваль національних традицій “Трифон Зарезан”.

Трифон Зарезан – одне з головних свят українських болгар, яке символічно відкиває сезон весняних польових робіт. Присвячений захід до дня святого Трифона або Трифона Зарезана – покровителя виноградарів. За легендою, саме 1 лютого за старим стилем 250 року в Нікії стратили християнського священика Трифона. У день страти на всі виноградники країни напали шкідливі комахи, тож виноградарі закликали святого порятувати їх. З того часу бере витоки традиція, яку зараз намагаються підтримувати у всіх районах Бесарабії.

трифонА ще у день святого Трифона болгари починають символічне обрізання винограду. В основі традиції  лежить обрядове свято виноградарів, який означає початок сільськогосподарського сезону. Тому одним з головних подій фестивалю стало обрання царя Трифона, який за традицією, має першим обрізати виноградну лозу, а потім поливає її вином зі словами “Хай майбутній врожай буде багатим, а мій дім – повна чаша”.

Почалося свято з ходи середмістям Болграда – колона виноградарів і кукерів (ряжених), вбраних в національний одяг, пройшла головною вулицею міста. Після чого на сцені виноградарі здійснили символічний обряд обрізання виноградної лози.

Чудовий настрій всім присутнім подарували народні колективи з різних куточків Болградськоготрифон району. Артисти презентували свою творчість, – болгарські, гагаузькі, албанські пісні і танці, а також зимові обряди народів української Бесарабії.

Справжньою родзинкою свята став виступ ансамблю кукерів (ряжених) з Республіки Болгарія, які продемонстрували театралізовану сценку, в якій йшлося про річний цикл хліборобів. Також на центральній площі міста, яка перетворилась на фестивальну зону, гості змогли скуштувати і придбати різноманітні вина, сири, каварму і бринзу, а також інші смаколики бесарабської кухні.

трифон

трифон

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *