У Біляївській ОТГ вкладуть 2,6 млн грн на модернізацію протипожежних систем. ВІДЕО

У Біляївській громаді ще у 2018 році ухвалили програму з протипожежної безпеки. Тоді обстежили всі громадські заклади, склали перелік необхідних робіт та вже два роки встановлюють додаткові гідранти, замінюють систему електропостачання закладів освіти та встановлюють сучасні системи протипожежного оповіщення. У 2020 році на програму хочуть витратити 2,6 мільйони гривень.

Одна за одною пожежі, які сталися у 2019 році в Одесі, актуалізували проблему з системою протипожежної безпеки для всієї України.

Головне управління ДСНС України в Одеській області звітує про численні перевірки та порушення, які вдається встановити під час них в різних куточках Одеської області. І це цілком закономірно. Адже більшість будівель, в яких знаходяться школи, дитячі садки, лікарні будувалися 30-40 років тому. На той час технічні вимоги до таких приміщень були зовсім іншими.

У Біляївській громаді ще кілька років почали вирішувати це питання. За інформацією керівника відділу з питань надзвичайних ситуацій Біляївської міської ради Андрія Авраменка, проаналізувавши кількість гідрантів, тут склали перелік місць, де їх не вистачає:

“На 2018 рік їх було близько 30, зараз 41 в усіх куточках громади. І це ще не межа, плануємо додавати. Це необхідно для того, щоб пожежники не витрачали час даремно на дорогу, а могли в будь-якій точці підключитися та добрати необхідні об’єми води”, – розповів він.

Серед заходів програми – заміна систем електропостачання в закладах освіти та встановлення сучасних систем протипожежної безпеки.

У 2019 році сучасну систему оповіщення встановили у школі №1. На кожному поверсі школи є тривожна кнопка. При натисканні вона оповіщує про пожежу всю школу.

Також на стелі вбудовані датчики, які реагують на дим, вогонь, а в кожному класі є гучномовці для голосового сповіщення про пожежу.

На стінах у кожному класі є гучномовці А ось так виглядає пункт для сповіщення учнів та вчителів про виникнення пожежі.

У випадку, якщо в приміщенні виникає пожежа, датчики спрацьовують, та автоматично передають сигнал рятувальникам.

Як розповіла директорка школи Тетяна Турбіна, систему вже кілька разів тестували в рамках навчання.

Дітям неодноразово пояснювали, як себе поводити у випадку пожежі, де знаходяться аварійні виходи, як потрібна рухатися. Важливо, щоб цю роботу з ними проводили також батьки. Зокрема, пояснювали, що це все – дуже важливо. Не можна натискати на кнопки заради забави, як інколи, на жаль, трапляється”, – поділилася пані Тетяна.

Наступною школою, де хочуть змонтувати таку систему оповіщення, стане Біляївська школа №3.

Логіка в такому виборі, – пояснює керівник міського управління освіти Людмила Кобзар, – в тому, що йдемо від найвищих шкіл. Спочатку обладанали 4-поверхову школу №1, тепер хочемо 2-поверхову школу №3. І так підемо далі”. 

На ці потреби, а також на придбання сучасних вогнегасників для всіх шкіл, у 2020 році в бюджеті запланували 2,6 мільйонів гривень. Про це стало відомо на сесії Біляївської міської ради, яка відбулася 30 січня 2020 року.

Варто нагадати, що Кабмін схвалив рішення про збільшення штрафів за порушення протипожежної безпеки. Тепер мінімальний штраф за адміністративні правопорушення становитиме 510 грн, а максимальний – 8500 грн. Крім того, значно зріс штраф за завідомо неправдивий виклик поліції, «швидкої» або аварійних служб. Він складе від 3400 до 10 200 гривень. Раніше штраф за порушення вимог пожежної безпеки становив для громадян від 8,5 до 119 гривень, а для посадових осіб – від 34 до 170 гривень.

Джерело – Біляївка. Сіті.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *