На дунайських островах Кілійщини оселилися коні, буйволи й бики

Мальовничі природні куточки Придунав’я останні роки привертають все більше гостей та туристів. На щастя, на півдні Бессарабії, з його багатою водною екосистемою, збереглися місця, де господарська діяльність не ведеться, а тому природа там має всі шанси на відновлення і розвиток.

Минулий 2019 рік, мабуть, як ніколи раніше, виявився насиченим яскравими подіями в історії живої природи півдня Одещини. Завдяки команді природоохоронної організації Rewilding Ukraine в дельті Дунаю – в рамках проекту «Відновлення водно-болотних угідь і степів регіону дельти Дунаю», на її найбільших, заповідних островах Єрмаков і Малий Татару – оселилися рідкісні напівдикі копитні – коні, буйволи і бики.

Велике «заселення» тварин стало новим етапом відновлення дунайських островів. Нагадаємо, що в середині 60-х років Єрмаков і Малий Татару були одамбована з метою їх подальшого використання в сільському господарстві. Позбавлена ​​притоку свіжої дунайської води, колись багата флора і фауна островів почала вироджуватися. І лише в 2003 році за фінансової підтримки Всесвітнього фонду дикої природи почався проект по роздамбування острова Малий Татару, в результаті чого вже в наступному році майже 80% суші виявилися затопленими.

У 2006 році сюди заселили стадо корів реліктової породи сірої української худоби. Відновлення о. Єрмаков почалося дещо пізніше: ділянки дамб, знову ж за фінансової підтримки ВВФ, були зруйновані в 2009 році, і під водою опинилася значна частина острова. Острів Єрмаков є найбільшим в дельті Дунаю, він входить до складу Дунайського біосферного заповідника. Малий Татару займає меншу площу, разом з островами Малий і Великий Даллер він входить до складу регіонального ландшафтного парку «Ізмаїльські острови». За час, що минув з моменту роздамбування цих чудових островів, природа їх зуміла помітно відновити.

Першими вкінці травня на Єрмаков, розташований в Кілійському районі, завезли чорних водяних буйволів, а другу партію тварин сюди доправили в липні. Метою вселення цих рідкісних для України травоїдних була регуляція росту рослинності на острові, особливо, в його вступній частині. Через місяць слідом за чорними водяними буйволами на Єрмакові з’явилися польські коники. Свідками цієї видовищної події стали журналісти українських і одеських видань. В цілому на острові оселилися 27 польських коників, з яких 23 дорослих тварин і 4 лоша.

І, як ми вже говорили, не менш приємні події минулого літа відбулися і на острові Малий Татару в Ізмаїльському районі. Стараннями громадської організації Rewilding Ukraine і за підтримки Ізмаїльського лісового господарства сюди в липні завезли гуцульських коників. Їх було всього десять, але на той момент кілька конячок вже чекали потомство.

Красивих конячок, які опинилися в нашому краї, на протязі багатьох років збирав в Закарпатті ентузіаст з Німеччини, еколог Мішель Якобі. Завдання коників, як і їх новоприбулих родичів на острові Єрмаков, – робити острів прохідним, тобто їм потрібно просто-напросто об’їдати гілки чагарників і непотрібної порослі гледичії, якої останнім часом тут додалося. Ну і, безумовно, ці чудові конячки стали тим самим привабливим елементом, який здатний зацікавлювати гостей та туристів.

В один день з гуцульськими кониками на Малий Татару прибули два угорських бика. Ці величні тварини з красивими лірообразними рогами завезені на острів для того, аби оновити кров завезеного в 2006 році стада корів реліктової породи сіра українська худоба, яка нині гарно себе тут почуває.

Як ми бачимо, життя природи і людини циклічне: багато десятиліть назад неприборкане браконьєрство призвело до загибелі диких травоїдних тварин на південній частині Бессарабії. Сьогодні людина, яка зробида висновки, намагається повернути в спорожнілу екосистему різновиди унікальних тварин, схожих з тими, що були безповоротно втрачені.

Це гарний знак: ми, схоже, приходимо до усвідомлення того, що повага і увага до навколишнього живого світу – це саме те, що робить нас людяними.

Джерело БессарабіЯ.UA

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *