Як в Одесі попереджають коронавірус та чи небезпечні китайські посилки

Коронавірус – це смертельне захворювання, але воно не може передаватися через посилки, які приходять з китайських інтернет-магазинів. Про це 29 січня повідомила керівник обласного департаменту охорони здоров’я Оксана Рокунець-Сорочан.

Також на засіданні обласної комісії з техногенної та екологічної безпеки, було відзначено, що вірус передається повітряно-крапельним шляхом, але при цьому він досить нестійкий у навколишньому середовищі (на відміну, наприклад, від вірусу кору). Таким чином,  через товари, які пересилаються, заразитися коронавірусом не вийде.

Водночас в Одесі було прийнято рішення посилити контроль за тими, хто прибуває з Китаю – в першу чергу в аеропорту і морських портах регіону. Для контролю збираються використовувати дистанційні тепловізори для вимірювання температури – перевірятимуть і пасажирів, і членів екіпажу. Крім того, на засіданні під головуванням віце-губернатора Одеської області Дениса Монашева, вирішили, що місця масового скупчення громадян, перш за все на ринку «7-й кілометр», слід забезпечити антисептичними засобами, засобами індивідуальної гігієни і захисту для співробітників. У лікарнях повинні бути проведені навчання серед персоналу (їх повинні навчити, як виявляти хворих з підозрою на коронавірус, ізолювати і транспортувати до медустанови) і підготовлений запас необхідних медикаментів.

А в одеському обласному відділенні Держпродспоживслужби будуть створені спеціальні бригади.

На даний момент в Україні не зареєстровано жодного випадку захворювання китайським коронавірусом. Хоча у світі кількість хворих вже перевищила показники в 6000 чоловік. Сьогодні ж Оксана Рокунець-Сорочан зазначила і те, що звичайні маски проти вірусу грипу досить малоефективні, для захисту потрібні спеціальні респіратори. Їх виготовляють в Дніпропетровській області і в одеських аптеках таких поки немає. Але спеціальні маски збираються закупити і забезпечити ними працівників медустанов, аеропорту і портів регіону.

Разом з тим, лікарі рекомендують не панікувати і перш за все дотримуватися елементарних правил гігієни – ретельно мити руки, провітрювати приміщення, в якому перебуваєте, м’ясо і рибу вживати тільки після якісної термообробки.

Цікаво, що фахівці дослідницького центру системних наук та інженерії (CSSE) Університету Джонса Хопкінса в США розробили онлайн-сервіс для моніторингу поширення коронавірусу. Він дозволяє в режимі реального часу відслідковувати на карті вогнища поширення вірусу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *