Мери міст Одещини звернулися до нардепів з проханням не допустити “централізації влади”

Понад пів сотні лідерів місцевого самоврядування та експертів вдруге зробили спільну публічну заяву щодо змін до Конституції України.

13 січня 2020 року перед початком першого в новому році сесійного тижня у Верховній раді України понад пів сотні голів обласних центрів, містечок, селищ сіл та об’єднаних територіальних громад спільно з експертами з питань місцевого самоврядування та децентралізації влади зробили спільну заяву щодо загроз, які містяться в проекті змін до Конституції України, і закликали Народних депутатів України не голосувати за нього.

Серед підписантів – голова Южненської міської ради Володимир Новацький, голова Біляївської ОТГ Михайло Бухтіяров, голова Березівської ОТГ Валерій Григораш, виконавчий директор Одеського РВ Асоціації міст України В`ячеслав Демченко та інші очільники міст та громад Одеської області.

«Це буде не децентралізація, а централізація влади. Призначений, а не обраний чиновник — префект — матиме право зупиняти дію рішень органів місцевого самоврядування. Це нівелювання повноваження органів самоврядування. При цьому на місцеві громади хочуть перекласти фінансування закладів освіти та медицини», – пояснили в Одеському регіональному відділенні Асоціації міст України.

Голови міст та ОТГ звернулися до народних депутатів, насамперед від партії «Слуга народу» і закликали їх не допустити ситуації, коли місцеве самоврядування ламатимуть через коліно. Адже в усьому світі саме місцеве самоврядування є гарантом і колискою демократії.

Проєкт цього закону має бути винесений на широке обговорення за участю асоціацій місцевого самоврядування, Спеціального представника уряду Німеччини та Канади з питань децентралізації та усіх членів Міжнародної донорської ради з питань реформи децентралізації в Україні, яка протягом останніх п’яти років надала надзвичайно велику підтримку для цієї ключової для України реформи.

Підписанти стверджують, що вимушені вчергове звертатись до центральних органів виконавчої влади, Офісу Президента України, особисто до Володимира Зеленського й до наших західних партнерів з публічною заявою, оскільки ключова вимога попередньої спільної заяви щодо необхідності публічного обговорення проекту змін до Конституції України зі спільним напрацюванням виваженої редакції законопроекту, що було би нормальною практикою в демократичній країні, була проігнорована.

Аналіз загроз:

Голови органів місцевого самоврядування та експерти з децентралізації склали стислий аналіз загроз, які містяться у законопроекті:

  1. Префекти: старий зміст та більше втручання

Префекти — це спадкоємці місцевих держадміністрацій (формування, підпорядкування, окремі функції) та прокуратури, яка до реформування здійснювала загальний нагляд за ОМС і мала право зупиняти їх акти щодо як власних, так і делегованих повноважень.

Передбачається суттєве нарощування інструментів державного втручання в усіх галузях муніципального життя. Порушення положень Хартії, яка вимагає визначення чітких випадків державного нагляду та адекватності заходів адміністративного впливу.

  1. Скорочення терміну повноважень місцевих обранців — порушення рівності форм народовладдя

Необґрунтоване зменшення до 4 років (зараз 5) терміну повноважень місцевих рад та голів громад, хоча повноваження Президента та Парламенту залишаються на 5 років.

  1. Включення великих громад (міст обласного значення) до складу округів

Усі міста входять до складу громад, громади — до округів, округи — до областей. Необґрунтоване пониження статусу міст обласного значення.

  1. Плутанина з терміном «громада»

Громада одночасно — це і жителі однієї місцевої спільноти, і адміністративна територія. Громади визнаються юридичними особами, що суперечить засадам цивільного права.

Відповідно до ч. 1 ст. 5, ст. 69 Конституції України: громади діють як складові народу України через вибори, референдуми, інші форми прямої демократії. З переважної більшості питань громади реалізують свої інтереси через відповідні органи місцевого самоврядування, які і є юридичними особами у звичайному розумінні.

  1. Загроза необґрунтованого перегляду складу громад, округів, областей та їх статусу

Держава залишає за собою можливість у будь-який час переглянути склад громади, округу, області.

  1. Нові голови громад залишилися без визначених повноважень

Взагалі не вказані повноваження голів нових громад.

  1. Не передбачено децентралізацію повноважень та ресурсів

Перелік повноважень місцевого самоврядування, гарантії його фінансової та майнової автономії визначено, як у чинній Конституції, а округів і областей — не визначено взагалі. Тобто, ні про яку децентралізацію влади не йдеться.

Джерело – Одеське РВ Асоціації міст України

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *