У Кілійському районі мешкає 49 ліквідаторів аварії на ЧАЕС

14 грудня – День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Тема Чорнобиля і дотепер звучить гостро і актуально. Проти безжального атома встали люди, які заплатили велику ціну за порятунок людство від катастрофи.

Задля гідного вшанування мужності, самопожертви і високого професіоналізму учасників ліквідації наслідків аварії 14 грудня Україна відзначає День вшанування ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС. Це день закінчення будівництва укриття-саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком станції. На 1 січня 2019 193 тисячі 779 українців мають статус ліквідатора аварії.

Серед тих, хто самовіддано робили все можливе і неможливе, були мешканці Кілійщини. Підтримувати один одного легше спільно, тому і об’єдналися «чорнобильці» у районну громадську організацію «Союз. Чорнобиль. Україна». Багато років її успішно очолював лікар Валерій Возницький, котрий переїхав до Кілії з покинутої Прип’яті. Коли сім’я разом з сотнями інших поспіхом евакуювалась, він керував довіреній йому лікарнею, яка приймала перших постраждалих ліквідаторів. «Чорнобильці» досі тепло й з вдячністю згадують Валерія Возницького і період його керівництва. Сьогодні посаду керівника організації займає Федір Каназірський, ліквідатор ІІ категорії.

«Багато років поспіль «чорнобильці» Кілійщини ставили перед владою питання встановлненя меморіальної плити на честь подвигу ліквідаторів. Такі монументи є в сусідніх містах – Болграді, Татарбунарах. Питання вирішено не було, а зараз останні випробування, що випали на долю України, приглушили горе Чорнобильської трагедії. Через стан здоров’я  ліквідатори поступово ідуть з життя… Якщо в 2011 році на Кілійщині проживали 126 «чорнобильців», в 2016 році – 93, то сьогодні нас майже в два рази менше», – розповів пан Каназівський.

Як розповіла Галина Головізніна, головний спеціаліст відділу персоніфікованого обліку пільгових категорій населення, всього Кілійський район налічує «чорнобильців» 67 осіб, з них 49 ліквідаторів, 18 потерпілих, а також 3 вдови і шестеро дітей віком до 18 років, які народилися в сім’ях «чорнобильців».

14 грудня Кілійська, Вилківська ОТГ, села району знову згадують тих, хто гасив смертельний вогонь Чорнобиля. І, звичайно, знову прозвучать слова подяки за виконаний обов’язок перед Батьківщиною, за подвиг з порятунку світу, який держава оплачує «чорнобильцям» незначною пенсією.

Авторка – Наталя Журьян

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *