Кілійська міська рада візьме на свій баланс медичні установи

 Плідно попрацювали депутати Кілійської міської ради під час позачергової сесії міської ради, яка відбулася минулого тижня, 12 грудня. Розглянувши 15 питань порядку денного, обранці внесли зміни в цільову програму «Милосердя», а також Програму соціально-економічного розвитку Кілійської ОТГ, яку доповнили трьома об’єктами.
Серед них – вже виконаний капітальний ремонт дорожнього освітлення по вулицях Тургенєва (вартість робіт 59 тисяч) і Вилківської (100 тисяч гривень), а також освітлення спортивного майданчика, побудованого на вул. Кубишкіна. Зокрема – футбольного поля, що дозволить всім бажаючим грати на полі незалежно від часу доби. Найближчим часом там з’явиться сторожка, в якій розміститься доглядач майданчика. До бажаючих пограти в футбол буде тільки одна умова – правильне спортивне взуття, щоб не пошкодити покриття.
Як зазначив керівник відділу житлово-комунального господарства Юрій Ніколенко, всі ці об’єкти фінансуються за рахунок коштів обласного бюджету. Кілійська громада, завдяки підтримці депутатів Олега Бабенка і Юрія Маслова, отримала з обласного бюджету 3,5 мільйона гривень. Частину коштів направили на покриття боргу за вже виконані роботи. Зокрема на оплату ремонту дороги по вулиці Дунайській у селі Шевченкове і освітлення вищеназваних вулиць в Кілії. 200 тисяч гривень спрямували на ремонт підлоги в спортзалі Кілійської школи № 2. Ремонт вулиці Дунайської в Шевченкове обійшовся в 4 мільйони 308 тисяч. З урахуванням вже виділених грошей, для повної оплати ремонту потрібен ще 1 мільйон гривень. Міська рада розраховує в цьому році отримати ще кошти з обласного бюджету. Вони будуть спрямовані на погашення залишку боргу за дорогу в Шевченкове, на ремонт спортзалу в Кілійської першої, а також на Кілійську багатопрофільну лікарню, початок робіт з облаштування приймального відділення в якій Кілійський міський голова анонсував в ході сесії. В цілому на реалізацію цього масштабного проекту необхідно 3,5 мільйона гривень. І Кілійська громада готова його втілити.
У зв’язку з цим Кілійська міська рада ініціювала передачу комунальних підприємств установ охорони здоров’я (так званих первинки і вторинки – прим авт.), зі спільної власності територіальних громад Кілійського району в особі райради – у комунальну власність Кілійської ОТГ. Роз’яснюючи депутатам суть питання, міський голова Павло Бойченко зазначив:
Міська рада, отримуючи з обласного бюджету кошти, які виділяються на розвиток інфраструктури громади, не може їх спрямувати на ремонт будівлі ЦРЛ, поки вона знаходиться не в нашій власності, оскільки це буде нецільове використання коштів. Ми навіть не можемо передати ці кошти районній раді. З перспективою розвитку і, найголовніше, збереження лікувальних установ ми спільно з медиками проведемо спільну нараду. Зараз йде реформа, яка змінює багато. І без наших зусиль і чуйного ставлення до медичній сфери ми ризикуємо втратити деякі вкрай необхідні медичні установи. Згідно децентралізації, передача медустанов Кілійської ОТГ відбудеться рано чи пізно. Але навіщо чекати два місяці, якщо ми вже зараз готові вкладати кошти на розвиток медустанови і взяти на себе 100% відповідальність за майбутнє медичної сфери на території нашої громади, оскільки розуміємо, що ні Вилківська, ні третя ОТГ, яка буде створена на території району, не зроблять цього. Це наша відповідальність. Наші жителі повинні отримувати якісні медпослуги“, – зазначив мер.
Міський голова підкреслив, що в цьому питанні зволікати безвідповідально, а деталі будуть розглянуті на медичній раді за участю фахівців, депутатів і громадських діячів. Стосовно ж робіт з капітального ремонту в Кілійській багатопрофільній лікарні та облаштування приймального відділення – вони починаються на цьому тижні. Завдяки домовленостям, компанія «Агробуд», яка виграла конкурс, проведе роботи, оплатить які місто вже в 2020 році.
Відкриття самого приймального відділення заплановане на весну.
Авторка – Анна Булій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *