Як працює Трапівський НВК? Зміни завдяки децентралізації. ВІДЕО

Після створення Лиманської ОТГ її освітня сфера змінилася кардинальним чином. Тепер громада, а не Татарбунарський район, опікується мережею своїх освітніх закладів, регулює її роботу, штат, наповнює новим устаткуванням, покращує якість освітніх послуг.

Трапівський навчально-виховний комплекс об’єднав два заклади – дитсадок в Новоселиці і школу в Трапівці. Зараз у них один керівник, – директорка Наталія Лисенюк.Трапівський НВК

Більше відчувається партнерська взаємодія. Я як керівник, відвідую дитячий садок, проводимо тренінги з батьками, везу психолога, тобто ми вже більш взаємопов’язані між собою, не як окремі організації, ми більше співпрацюємо“, – розповіла Наталія Лисенюк, директорка Трапівського НВК.

Тут навчились економно використовувати енергоресурси і витрачати освітню субвенію на найнеобхідніше. За 2019 рік у школу закупили все необхідне устаткування, оновили меблі з 1 по 4 клас, закупили мультимедійні комплекси, ноутбуки, тенісні столи, м’які меблі для малечі, відновили актову залу, провели інтернет. Тепло й комфортно і в дитячому садку, що в селі Новоселиця: завдяки капітальному ремонту і переведенню на альтернативне паливо будівля стала затишним місцем для малечі.

Трапівський НВК“Взимку було дуже тепло, діти спали в маєчках і трусиках. Скаджемо так, раніше про таке тепло ми тільки мріяли. Харчуванням нас забезпечує громада, батьки оплачують лише 12 гривень на великих, на маленьких 9,60 грн. А все інше оплачує громада”, – каже Інна Бєла, заступник директора Трапівського НВК.

Головна відмінність роботи освітньої сфери у громаді – це порядок грошей.  Адже Лиманська ОТГ цього року отримала понад 2 млн гривень освітньої субвенції для двох сврїх навчально-виховних комплексів. Тоді як на 16 шкіл Татарбунарського району, які не увійшли до об’єднаних громад, виділено 3,7  млн. Це перервага реформа децентралізації, яка стимулює місцеву владу розвивати й покращувати якість освіти.Трапівський НВК

Для Лиманської громади 2019 рік був рекордним стосовно закупки парт, мультимедійного обладнання, комп’ютерів. Тому що за багато років ця школа навіть цього не відчувала. Завдяки реформі ми зараз маємо все. Вільний залишок освітньої субвенції, за пропозицією директорів шкіл, був депутатським корпусом розподілений порівну, для придбання необхідного обладнання”, – повідомив Лиманський сільський голова Василь Резніченко.

Як Лиманській громаді всього за 2 роки вдалося повністю змінити освітню сферу – у відео СИЛИ ГРОМАД.

Авторка – Вікторія Алєксєєнко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *