Захищені та яскраві: Нацбанк вводить в обіг оновлені купюри

В рамках оновлення банкнотно-монетного ряду гривні Нацбанк України замінює п’яти та десятигривневі банкноти монетами, які з’являться 20 грудня цього року. А також змінює дизайн купюр 50 та 200 гривень з метою підвищення системи захисту: новенькі банкноти будуть в обігу з 25 лютого 2020 року.

Новий дизайн купюр допоможе запобігти підроблення: вони оснащені інноваційними захисними елементами та наслідують дизайн банкнот нового покоління 100, 500 і 1000 гривень.

Заміна банкнот монетами дозволить державі заощадити приблизно мільярд гривень, оскільки останні перебувають в обігу більш як 20 років, в той час як купюра в обігу знаходиться рік-два.

Громадянам не доведеться замінювати банкноти старого зразка – ними можна буде розраховуватися разом з оновленими. У результаті зношення, купюри старого зразка поступово виходитимуть з обігу.

Як повідомили в Нацбанку, сучасна система захисних елементів українських банкнот перебуває на одному рівні із системами захисту провідних валют світу (наприклад, євро або доларів США). Завдяки цьому рівень підроблення українських грошей – стабільно низький.

Саме для забезпечення захищеності гривневих банкнот і надалі Національний банк вирішив оновити і дизайн банкноти номіналом 50 гривень, який був незмінним із 2004 року, і банкноти номіналом 200 гривень, яка залишалася без змін із 2007 року. Дизайн оновлених банкнот наслідує банкноти нового покоління гривні номіналами 20, 100, 500 та 1000 гривень. Вони містять основні зображення банкнот 50 та 200 гривень попередніх зразків, мають аналогічні розміри та подібну кольорову гаму” – йдеться в повідомленні Нацбанку.

200 гривень

Водночас обидві оновлені банкноти мають посилений захист. Так, покращено рельєфність елементів друку, зокрема елементу для людей з вадами зору. Змінено й удосконалено ультрафіолетовий та інфрачервоний захист, серійний номер чорного кольору виконаний шрифтом зі змінною висотою знаків та розташований вертикально вздовж правого краю зворотного боку банкноти.

“Крім того, на оновленій банкноті номіналом 200 гривень, як і на банкнотах нового покоління номіналами 100, 500 і 1000 гривень , використано два інноваційні захисні елементи. Один з них – це оптично-змінний елемент SPARK, який виконаний у вигляді стилізованого зображення водяної лілії та має поступово змінювати колір під час зміни кута нахилу банкноти. Інший – “віконна” захисна стрічка, яка містить зображення номіналу та графічного знаку гривні. Якщо змінювати кут нахилу банкноти, спостерігається кінетичний ефект – змінюється напрям руху її фонового зображення” – повідомили в Національному Банку України.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *