В Одеських школах лютує вірус Коксакі: департамент освіти застерігає батьків

В Одеській загальноосвітній школі №63 зафіксували спалах вірусу коксакі. Наразі учнів відправили на карантин. Про це повідомила керівниця департаменту освіти та науки Одеської міськради Олена Буйневич.

Сьогодні, як і минулого тижня, 8 класів одеських шкіл закрито на карантин. Така ситуація викликана тим, що більше ніж 30% учнів цих класів хворіють на гострі респіраторні захворювання, серед яких є віруси коксакі,” – розповіла Олена Буйневич.

Ознаки вірусу коксакі схожі зі звичайним ГРВІ, однак з’являються ще висипання на долонях.

Хвороба відноситься до категорії дуже заразних: якщо захворює одна дитина, то зазвичай швидко занедужують всі, з ким вона контактувала”, – зазначила Буйневичю

Чиновниця закликала батьків та родичів школярів не відправляти на уроки своїх дітей у разі підвищення температури, недомагання, блювоти чи діареї та виявлення висипів одночасно на слизовій рота, долонях і ступнях.

Лікарі нагадують: спалахи захворювання частіше виникають в осінній і літній періоди.

Від моменту зараження до прояву симптомів хвороби проходить від 2 до 10 днів (інкубаційний період в межах 7 днів). Захворювання починається гостро з підйому температури тіла до 39-40 градусів. З’являється сильний головний біль, запаморочення, блювота, іноді болі в животі, спині, судомний синдром, нерідко виражені катаральні прояви в горлі, верхніх дихальних шляхах, спостерігається збільшення лімфатичних вузлів. Ці симптоми тримаються до 2 днів, після чого на тілі хворого з’являється характерне висипання.koksaki3 Ротова порожнина запалюється, покривається пухирями, на тілі також появляється висипка, особливо на сідницях, на ступнях та кистях рук – невеликі  червонуваті, плоскі плями або пухирі. Захворювання часто плутають зі звичайною застудою або ГРВІ, списуючи потім появу висипу на алергічні реакції. Найчастіше батьки дізнаються про те, що дитина перехворіла саме вірусом Коксакі через 3 місяці, коли на руках і ногах починають злазити нігті.  У важких випадках захворювання може призвести до запалення центральної нервової системи, вірусного менінгіту.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *