212 років село Маразліївка відзначило Днем подяки. ВІДЕО

Після утворення громади Маразліївка стала центральною садибою об”єднаної громади. А свято тут відзначають по-особливому: вдало поєднуючи день народження села з християнськими традиціями.

Цього дня до будинку культури завітали освітяни, молодь, пенсіонери, фермери, представники місцевої влади. Глядацьку залу завчасно прикрасили композиціями з овочів, фруктів, хлібними випічкою. «Дякуйте Господу, Добрий бо Він”, – цими словами з біблійного Псалому був пронизаний кожен виступ зі сцени. Організаторами свята стали місцева влада на чолі з Олександром Чумаком разом з ідейним натхненником, підприємцем Борисом Юрескулом.

Юрескул

Музичний супровід від духового оркестру Білгород-Дністровського районного будинку культури, і виступ християнського гурту з Києва «Нове життя», обдаровані вчителі Олексіївського НВК  подарували святковий настрій всім присутнім.

До дня подяки місцева влада відзначила керівників фермерських господарств, членів виконкому, освітян подяками. Фіналом свята стала спільна молитва, слова вдячності усім, хто поряд, кожному, хто працює задля добробуту своєї родини, села та громади.

Маразліївка

 

 

Друга частина Дня подяки продовжилася на подвір’ї Будинку культури с. Маразліївка, де на всіх гостей чекало смачне частування рибними стравами, шашликом, шурпою, бараниною та щедрими дарами осені. Про те, що змінилося після об”єднання навколишніх сіл в громаду, говоримо з місцевим підпримцем Борисом Юрескулом.

“Є позитивні моменти ті, коли ти розумієш що твої  податки сплочені в громадудо місцевого бюджету, ща їх щось вже в громаді робиться, будуються дороги, ремонтуються дахи, ремонтується школа, ти розумієш що твоя праця стає частиною житя місцевої громади”, – переконаний  Борис Юрескул, голова ФГ «Колос».

“Діло в тому, що нічого не робилось до цих пір, а зараз видно, що щось у селі робиться, хати ці старі покинуті Петрович (Б. Юрескул, – Ред.) повигортав, повивозив, видно парк трошки в порядок приводиться, робота йде”, – розповів пенсіонер Володимир Притула.

Маразліївка

 

Наймолодші мешканці громади зміни відчули на собі, адже маленькі школи в Маразліївці й Долинівці з»єднали в один навчальний комплекс. Опорна школа в Олексіївці, – це великий навчальний заклад, виглядає по-європейськи, вміщує понад 300 учнів, тут замінили вікна, двері, зробили зовнішнє утеплення, перейшли на котел із соломи. Дітей з навколишніх сіл возить автобус, і взагалі стало веселіше.

“У нас єсть футбол, наша Олексіївка виступає за район. Чотири дні тому ми їздили в Широке, зайняли третє місце, там була Крутоярівка, Старокозаче, Молога, Випасне, і попали ми в фінал, з 11 шкіл зайняла Олексіївка 4 місце в футболі. Тут на селі зробили доріжку, вже люди щоб не ходили  попід дороги, тому що небезпечно і провели інтернет кабельний в 2 селах, Олексіївці, Маразліївці”, – розповів школяр Денис Артемчук.

 

Але зроблено набагато більше. Маразліївська громада зуміла зупинити депресивне життя в селі, наповнивши його новим змістом. Відремонтовані дороги між селами, енергозбереження, розумне витрачання коштів, робота з підприємцями які сплачують податки в бюджет, – далеко не все, що місцева влада запровадила після об»єднання. Новий тренажерний майданчик чекає встановлення у фойє буд культури. Та найголовніше, що Маразліївська громада знайшла свій секрет успіху. Тут придумали, чим зароблятимуть на життя.

День подяки

МаразліївкаОлександр ЧУМАК, голова Маразліївської сільської ради

Ми створюємо потужне підприємство, яке зможе робить дороги тротурну плитку самостійно. Ми вже стали конкурентами районному управлінню доріг, вже сьогодні не до них ідуть за допомогою, а до нас. Закуплена найсучасніша техніка. Сьогодні Борис Петрович говорив, він прилетів з Голландії, везуть ще дві одиниці техніки, аналогів в Україні яким я не бачив, яка буде робить дорогу. Тобто сьогодні комплектуємо потужну базу, щоб була від “а” до “я” для ремонту й будівництва доріг, щоб ми могли заохотити сучасними технологіями”.

 За 2 роки Маразлівська громада планує на 100 відсотків відремонтувати місцеві дороги, і навіть збирається надавати свої послуги сусідам. Але вже зараз зміни тут очевидні: вуличне освітлення, нові водогони по селах, відновлені адмінбудівлі, – перетворення за останні роки обнадійливі.

Більше – в оригінальному відео від СИЛИ ГРОМАД:

Авторка – Оксана Піднебесна, відео – Юрій Рух

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *