У Болгарії в унікальному музеї Кирилиці відкрили пам’ятник нашому земляку 

У болгарському місті Плиска у свято болгарських будителів відкрили бюст знаменитому уродженцю Бессарабії Олександру Теодоров-Балан – першому ректору Софійського університету, лінгвістові і академіку.

Про це повідомили на сайті Болградського міської ради.

1 листопада в стародавньому місті Плиска Громади Каспичан (Болгарія) відбулося урочисте відкриття бюстів відомих представників різних народів, чиї творчі літературні роботи створювалися на мовах, які об’єднують всі слов’янські народи – на кирилиці.

У церемонії відкриття взяла участь делегація з Болградського району. Пам’ятник знаменитому уродженцю села Кубей Болградського району, який залишив значний слід в історії Болгарії, був відкритий в культурно-історичному комплексі «Двір на кирилиця» ( «Двір кирилиці»).

Бюст Теодорова-Балана виготовлений заслуженим діячем мистецтв України, професором кафедри монументально-декоративної скульптури Львівської Національної Академії мистецтв Василем Гурмак, зайняв гідне місце на алеї письменників різних народів.

Пам’ятний бюст Олександра Теодорова- Балан відкривали: Болградський міський голова Сергій Дімітрієв і заступник ректора Софійського університету доцент Георгій Вовчі. Щирі слова подяки і вдячності від імені бессарабських болгар в особі делегації з української сторони Сергій Дімітрієв висловив на адресу Карена Алексаняна, автора і творця єдиного в світі, розташованого на болгарській землі, музею Кирилиці, який сьогодні завдяки величезним зусиллям об’єднує слов’янські народи, і по суті, є продовжувачем великої справи братів – просвітителів Кирила і Мефодія.

Болгарія

Відзначимо, що «Двір кирилиці» з’явився в Плисці 2015 року. Через два роки тут були встановлені перші бюсти письменників, які творили на кирилиці. Музей «Двір кирилиці» став відомим не тільки в Болгарії, але і далеко за її межами. Поети і письменники з 20 країн світу, які пишуть кирилицею, біля підніжжя пам’ятника царю Борису читали тут свої твори серед кам’яних букв.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *