В Ізмаїлі заявили про можливий зрив опалювального сезону

Міська влада Ізмаїлу занепокоєна постановою № 560 Уряду, якою пропонується встановити граничні тарифи на послугу з постачання теплової енергії для населення 1400 грн (з ПДВ) за 1 Гкал (за наявності приладів обліку) та 35,21 грн (з ПДВ) за 1 кв м (без приладів обліку), а також послугу з гарячого водопостачання. Засідання має відбутися вже завтра, 30 жовтня 2019 року.

Як розповів директор комунального підприємства “Теплові мережі Ізмаїлтеплокомуенерго” Михайло Шарафаненко, з 28 серпня по 13 вересня тарифи компанії ретельно перевірила Держаудитслужба. Під час аналізу виявилося, що 1342 гривні “з”їдають” енергозатрати: вартість газу, електроенергії, води, водовідведення та амортизаційні відрахування:

Тариф у розмірі 1400 гривень вони розібрали майже по крупинкам. При нинішній вартості газу, електроенегрії та води, з суми 1400 залишається 57 гривень на всю іншу діяльність нашого підприємства! Це неприпустимо – адже тягне за собою недостачі по всім витратам: зарплата робітників, ремонти на трасах і об”єктах, ліквідація аварійних ситуацій. Про обладнання, необхідне для роботи котелень чи закупівлю труб можна забути. Якщо нам залишать тариф 1400 гривень, недостача складатиме близько 31 мільйону гривень“, – розповів пан Михайло.

На сьогодні “Ізмаїлтеплокомунерго” надає послуги з опалення мешканцям близько 300 житлових будинків, обігріває 17 шкіл, 7 закладів охорони здоров”я, разом близько 30 об”єктів бюджетної сфери. Сума в розмірі 31 мільйон гривень, яку місту доведеться “докласти” самотужки, в разі прийняття Урядом постанови № 560, тут називають непосильною. 

В Одеському регіональному відділенні Асоціації міст України наголошують, що для абсолютної більшості міст Одещини такі видатки є непосильними, а впровадження таких змін призведе до повного припинення надання послуг з постачання теплової енергії та гарячої води населенню.
Щоб теплопостачання не припиняти, органи місцевого самоврядування будуть змушені зупинити фінансування зарплат педагогам та лікарям, скоротити працівників комунальних підприємств, обмежити соціальні програми, будівництво шкіл та дитячих садочків, ремонт та будівництво вулиць. Окрім того, запропоновані постановою  рішення прямо порушують ст. 142 Конституції України, яка передбачає обов’язок держави забезпечити компенсацію витрат органів місцевого самоврядування, що виникли внаслідок рішень органів державної влади, а також вимоги частини першої статті 15 Закону України «Про ціни та ціноутворення», відповідно до якої Кабінет Міністрів України при встановленні державних регульованих цін на товари в розмірі, нижчому від економічно обґрунтованого розміру, зобов’язаний відшкодувати різницю між такими розмірами за рахунок коштів державного бюджету”, – йдеться в повідомленні Одеського РВ АМУ.

У зв”язку з цим Асоціація міст звернулася до Прем”єр-міністра Олексія Гончарука з проханням скасувати постанову № 560, яка несе загрозу припитнення діяльності підприємств комунальної теплоенергетики.

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *