Небезпечне обладнання: у Южному СБУ ліквідувала джерело радіації

У місті Южне, що на Одещині, поліція виявила предмети, які випромінювали радіацію вище за норму в 500 разів. Небезпеку ліквідували, повідомляють у Службі безпеки України.

Зазначається, що джерелом радіації було обладнання одного з державних науково-виробничих центрів. Саме там зберігалися небезпечні предмети, що є джерелом іонізуючого випромінювання.

Спільна комісія в складі представників СБУ, ДСНС, Нацполіції, Держпродспоживслужби і органів місцевого самоврядування виявила в одному з герметичних ангарів підприємства обладнання, радіоактивне випромінювання якого перевищувало встановлені норми більш ніж в 500 разів“, – зазначили в СБУ.

За словами правоохоронців, транспортування обладнання за межі місця зберігання могло призвести до радіоактивного забруднення навколишньої території і завдати шкоди місцевому населенню. Крім того, з огляду на близькість розташування до підприємства складів з сільгосппродукцією морського торгового порту, існувала потенційна загроза поширення радіації за кордон.

У рамках кримінального провадження, розпочатого за ч.1 ст.265 (незаконне поводження з радіоактивними матеріалами) КК України, було проведено невідкладну перевірку місця події.

Зараз з дотриманням всіх відповідних норм небезпечне обладнання до утилізації передано на відповідальне зберігання спеціалізованому державному підприємству.

Тривають слідчі дії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *