«Встав свої 5 копійок»: одесит зібрав півтонни монет для створення скульптури

Відомий одеський художник і скульптор Кирило Максименко оголосив про масштабний збір монет, які в Україні виводять з обігу.

Він влаштував акцію «Встав свої 5 копійок», мета якої – зібрати велику кількість «срібною» дрібниці (1,2,5 копійок) для створення унікального арт-об’єкту. Ініціатива майстра знайшла відгук у городян: в різних куточках Одеси відкрили точки зі збору «підручного» матеріалу для скульптора.

Збирати монети майстру допомагають друзі і знайомі і з інших міст: Маріуполя, Мелітополя, Києва, Запоріжжя, Дніпропетровської області … Особливо скульптор виділяє Морський коледж технічного флоту (МКТФ) Національного університету «Одеська морська академія», кадети якого вручили Кирилу цілих 100 кілограмів різних «копійок». Нова скульптура, за задумом художника, буде виконана за мотивами фігури Уроборос ( змій, який згорнувся в кільце або дракон, що кусає себе за хвіст і символізує циклічність добра і зла, життя і смерті).

Символізм в тому, що метал став монетами, а потім – скульптурою. Ті ж монети, які не були в скульптуру, потраплять знову в банк і стануть чимось іншим. Готова робота буде складатися з трьох створінь, що втілюють землю, повітря і воду. Фігури будуть схожі один на одного, але зі своїми особливостями: у однієї – плавники, у другій – ніжки, у третій – крила. Також в скульптуру буде вмонтована скарбничка, куди всі бажаючі зможуть вже самостійно кидати монетки будь-якого номіналу.

Кирило Максименко – досить відомий майстер своєї справи. Він автор ряду композицій: Мадам Контрабас, пухкою кухарки «Маман», Мудрого Сови, руки Стіва Джобса «Спасибі, Стів», Джина, встановленого на вулиці Льва Толстого, і собаки на вулиці Ольгіївській, біля Будинку клоунів. Нова робота, яка, найімовірніше, з’явиться вже в 2020 році, буде встановлена ​​в центрі Одеси.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *