В Ізмаїлі курсанти відпрацьовували навички евакуації з тонучого судна

Охорона людського життя на морі, вміння виживати в екстремальних умовах – головне, чого навчають тренінги на навчально-тренувальному судні «Новий Донбас» Українського Дунайського пароплавства, яке базується в Ізмаїльському районі. Підготовку тут проходять як працівники плавскладу пароплавства і сторонніх організацій, так і курсанти морських навчальних закладів, військовослужбовці загону морської охорони.

У понеділок, 7 жовтня, на заняття прийшли першокурсники судноводійного і судномеханічного відділень Дунайського факультету морського і річкового транспорту Державного університету інфраструктури та технологій, повідомляє прес-служба УДП. Їм належало відпрацювати навички на тренажерах по боротьбі з пожежею і використанню суднових рятувальних засобів в умовах залишення судна.

Для хлопців це перший крок до отримання морських документів і освоєння курсу по виживанню моряків. Перший етап – теоретичну підготовку – майбутні судноводії і механіки пройшли в навчальних класах. Заняття на тренажері для них почалося з інструктажу з техніки безпеки. І тільки після цього курсанти приступили до практичних занять, які для них провели інструктори Ігор Батенин і Ігор Сотничука.

На навчаннях по боротьбі з пожежею на судні для хлопців була змодельована ситуація з виведення людей із задимленого відсіку. За допомогою інструктора вони наділи вогнезахисні костюми, протигази і балони з дихальною сумішшю і пройшли через задимлені приміщення судна. На другому тренажері була створена ситуація, що терпить лихо судна. Хлопці повинні були правильно стрибнути з борту судна, попередньо вдягнувши спеціальні костюми, відплисти з використанням індивідуальних рятувальних засобів, а потім зімітувати порятунок за допомогою вертолітної люльки.

«Головне, чого курсанти вчаться в процесі тренувань – використання суднових рятувальних засобів в правильній послідовності. Вони повинні вміти одягнути індивідуальні засоби порятунку, підготувати до спуску колективні рятувальні засоби (шлюпки і плоти) і спустити їх на воду, зробити евакуацію, відійти від борта судна, що тонуло і, нарешті, – організувати виживання членів екіпажу до приходу рятувальників», – прокоментував хід навчань капітан УТС «Новий Донбас» Василь Середа.

Відзначимо, що курсанти з задоволенням сприймають такий вид навчання на «Новому Донбасі», де вони на ділі можуть відчути себе в морі або на як терпить крах судно, на собі випробувати роботу рятувальних засобів і їх правильне застосування.

Нагадаємо, 26 вересня ц.р. судно Bourbon Rhode, на якому знаходилися 14 людей, більшість з яких жителі Одеської області, затонуло в Атлантичному океані в результаті попадання в ураган. На борту буксира знаходилося 14 чоловік. Трьох моряків (двох українців і росіянина) вдалося врятувати – їх виявили на рятувальному плоту. Ще чотирьох виявили мертвими. Решта поки оголошені зниклими без вісті.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *