В Ізмаїлі обговорили критичний стан води на півдні Одещини

В Одеській області намагаються запобігти екологічній катастрофі. Про це йшлося під час робочого візиту до міста Ізмаїл першого заступника голови Одеської обласної ради Вадима Шкаровський разом з начальником відділу з питань природокористування апарату обласної ради Олександром Харлашиним, які провели спільну нараду з питань забезпечення Придунайського регіону водою.

До обговорення також були запрошені голови районних рад, райдержадміністрацій, мери, депутати Болградського, Ізмаїльського, Кілійського та Ренійського районів, керівництво Дунайського басейнового управління водних ресурсів річок Причорномор’я і Нижнього Дунаю, представники наукових організацій, керівники районних управлінь водних господарств, депутати обласної ради Юрій Маслов і Володимир Чумаченко.

Нагадаємо, що майже 100 тисяч жителів, які проживають в межах Ренійського, Болградського, Ізмаїльського, Кілійського районів зіткнулися з такими серйозними проблемами як погіршення водопостачання, критичний стан питної води, загроза поширення епідеміолочних захворювань, зниження врожайності в південному регіоні Одеської області.

Якщо не вжити заходів щодо підвищення рівня води в системі Придунайських водосховищ та поліпшенню ситуації з водопостачанням, це може призвести до екологічної катастрофи. Основна причина критичного стану Придунайської екосистеми полягає в тому, що майже припинилося сполучення між водоймами і рікою Дунай, зокрема – канали замулені і занедбані, а деякі – замуровані.

Це призвело до порушення природного водообміну, надмірної мінералізації води і загибелі біоресурсів. У водосховищі Китай вода стала непридатною навіть для технічних цілей, однак для деяких населених пунктів інших джерел водопостачання просто немає. Порушений природний водообмін водосховища Ялпуг з Дунаєм. Через аварійний стан захисної дамби на водному каналі Репіда є загроза затоплення близько 5000 гектарів земель, у тому числі – доріг і життєво важливих об’єктів, а місцеві жителі Болградського та Ізмаїльського районів можуть залишитися без питної води. Дамба вимагає невідкладних ремонтних робіт для підвищення пропускної здатності каналу.

Учасники засідання обговорили шляхи врегулювання гідрологічного рівня Придунайських водосховищ. Крім цього під час наради йшлося про необхідність розробки і затвердження на наступній сесії обласної ради комплексної програми, спрямованої на відновлення і охорону прісноводних ресурсів Одеської області, а також питання залучення фінансування з державного природоохоронного фонду.

«Забезпечення Придунайського регіону водою – доленосне питання для великої частини Одеського регіону, яке вимагає консолідації зусиль місцевих, обласних органів влади та відповідних профільних служб. Вирішувати його необхідно комплексно, і ключовим завданням є відновлення кожного аварійного гідротехнічної споруди.

Безумовно, без залучення центральних органів влади і направлення відповідного фінансування з державного бюджету України вирішити цю проблему на рівні області неможливо.

За результатами наради відділом з питань природокористування апарату Одеської обласної ради буде підготовлено відповідне протокольне рішення з рекомендаціями про спільні дії обласної ради, Одеської ОДА, місцевих органів влади та водогосподарських організацій, що відповідають за експлуатацію гідротехнічних споруд Придунайських водосховищ. Далі будуть визначені етапи проведення необхідних заходів щодо запобігання екологічній катастрофі і шляхів фінансування. Також буде направлено відповідне звернення до центральних органів влади», – зазначив Вадим Шкаровський під час спілкування з представниками ЗМІ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *