В Татарбунарах обговорили можливість створення нової ОТГ

Ініціатором зустрічі у форматі “круглого столу” став Андрій Глущенко, Татарбунарський міський голова. Він звернув увагу на доручення президента Зеленського новому уряду і парламенту, яке стосується завершення реформи децентралізаці влади в Україні і об’єднання громад.

Міський голова нагадав, що ще на громадських слуханнях у 2015 році татарбунарці прагнули розвивати місцеву територію в рамках об’єднання уіх населених пунктів району, в єдину громаду з центром у м. Татарбунари. Однак, з того часу утворилася Тузлівська ОТГ і Лиманська ОТГ, тоді як процес створення нової об’єднаної громади з адміністративним центром в Татарбунарах дещо забарився.

Основним питанням зустрічі було обговорення створення на добровільних засадах Татарбунарської об’єднаної територіальної громади з тими селами, які не ввійшли до складу Тузлівської та Лиманської ОТГ.

«Було вирішено, що кожна сільська рада проведе обговорення з мешканцями та прийме рішення на сесії сільської та міської рад. Попередньо готові до об’єднання в Татарбунарську міську ОТГ села Баштанівка, Борисівка та Глибоке.  Можливо, й інші приймуть рішення про приєднання. Вони поїхали думати, а ми чекаємо їхніх рішень та відкриті до об’єднання”, – зазначив Андрій Глущенко

Вже на 12 вересня 2019 року очільник  міста ініціював позачергову сесію Татарбунарської міської ради для прийняття рішення про надання згоди на добровільне об’єднання територіальної громади з адмінцентром в Татарбунарах.

У засіданні взяв участь голова Татарбунарської районної ради Віктор Донкоглов, який зазначив, що об’єднання громад відбувається на засадах добровільності, демократичності, після всебічних громадських слухань.

Представники сільських рад,  обговорюючи проведення реформи, підкреслили інтерес до неї з боку жителів. Кажуть: люди готові до об’єднання, але разом з тим, висловлюють побоювання, як у нових умовах функціонуватиме соціальна сфера: школи, дитячі садки, медичні та культурні заходи.  Відзначають, – необхідні гарантії з боку держави у тому, що нові ОТГ отримають необхідні фінанси й ресурси для розвитку, що не буде “оптимізуватись” соціальна сфера, не виїжджатиме молодь з села, не щезатимуть з карти населені пункти. Для того, щоб цього не допустити, потрібно створювати в громадах робочі місця, будувати житло, готувати необхідних спеціалістів.

Загалом, під час обговорення головної теми, – продовження реформи децентралізації в Татарбунарському районі, – головна увага була прикута до інтересів людини.

Все, що ми робимо, робимо для людей. Ми готові взяти на себе відповідальність, якщо в центрі реформи місцевого самоврядування буде людина і її потреби”, – резюмували організатори зустрічі.

Нагадаємо, Перспективний план формування спроможних ОТГ в Одеській області у співпраці з Мінрегіонбудом розробила Одеська ОДА, – але досі документ не погоджено обласною радою.

Згідно з планом, у Татарбунарському районі планується утворення трьох громад: Татарбунарська міська ОТГ, та дооб’єднання сіл, що раніше не увійшли до вже створених Лиманської та Тузлівської громад.

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *