Шанс на порятунок: у пологовому будинку №2 з’явилося “вікно життя”

В одеському пологовому будинку №2, що на вулиці Старопортофранківській, з’явилося “вікно життя” для новонароджених, від яких вирішили відмовитися батьки. Тут можна залишити дитину, не переживаючи за власну безпеку – батькам гарантують повну анонімність і відсутність кримінальної відповідальності.

Це вже п’яте “вікно життя”, відкрите в Одесі при пологових будинках. Перший бейбі-бокс з’явився в місті ще в 2012-му році. Всі вони відкриті не за державний рахунок, а на гроші, зібрані небайдужими людьми. За ці роки в одеських “вікнах життя” залишили вже п’ятьох дітей. Це свого роду досягнення, адже їх могли кинути в парку або викинути в сміттєвий бак, що часто означає вірну смерть.

“Вікно життя” являє собою скляну скриньку. Всередині знаходиться пеленатор, на якому і можна залишити дитину. Через 30 секунд після закриття вікна в медичній установі спрацьовує сигналізація. Насамперед підкидьок потрапляє в руки медперсоналу – його оглядають і надають необхідну допомогу. За тим “прибуття” фіксують поліція і соціальні служби.

«Це справді добра ініціатива, і вона буде страховкою від нещасних випадків. Нехай воно пустує, але якщо раптом – ми допоможемо», – каже головлікар пологового будинку №2 Максим Голубенко.

Нове віконце, яке відкрилося в пологовому будинку №2, трохи відрізняється від уже існуючих, адже розміщене з фасадної сторони будівлі, і виходить на жваву вулицю. З одного боку, жінка може злякатися залишити дитя в настільки людному місці. Але з іншого боку, таким чином є шанс, що про нове “вікно життя” дізнається більше людей.

Адже незважаючи на те, що бейбі-бокси існують в Одесі вже сім років, про них знають дуже мало людей. На сьогодні бейбі-бокси працюють в одеських пологових будинках № 1, 5, 7, і в дитячій лікарні №3.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *