Смерчі й урагани насуваються: Україна не готова до змін клімату

Аномальні природні явища та “сюрпризи”, які дарує погода, – ніщо інше, як красномовні свідчення зміни клімату у світі. Такої думки дотримується професор, ректор Одеського державного екологічного університету Сергій Степаненко.

Червнева повінь у Балті, Ананьєві, Подільському районі затопила міста і села. Смерчі все частіше фіксують в Одесі та області. Град з “рваними шипами” здивував мешканців Арцизу. Ураган підняв у повітря підлітка. Аномальна спека, що побила 11 температурних рекордів….

Все перераховане – якраве підтвердження аномалій, що відбуваються в природі все частіше. Якщо раніше, каже науковець, одночасно випадало 5-6 мм опадів, то тепер нерідко трапляються зливи (чи снігопади) до 40 мм, коли випадає місячна норма опадів одночасно. Звичайно, що комунальні системи, які були розраховані без врахувань такої кількості води, – з сучасними зливами не можуть впоратись, пояснює пан Степаненко.

Це все пов’язано зі зміною клімату. Вчені давно це знають, і стукають у всі двері, звертають увагу влади, аби розробити й запровадити плани пов’язані зі зміною клімату. Вже пора переходити до дій, нам увесь час чомусь здається, що це буде потім, не з нами, а це все вже відбувається тут і зараз! Все що ми бачимо, урагани, смерчі, аномальна спека, – це ланки одного ланцюжка, яка має чітке визначення – зміна клімату”, – розповів СИЛІ ГРОМАД Сергій Степаненко.

Руйнівна роль та непоправна шкода від погодних катаклізмів будуть тільки посилюватись, – продовжує науковець. Без детальної розробки планів адаптації до змін клімату населення матиме великі ризики для життя, не виключені каліцтва та смерті. Клімат змінюється дуже швидкими темпами. Якщо не подбати про безпеку зараз, через 5-10 років може бути пізно, вважає він. Набагато дієвіше й дешевше запобігти, ніж потім ліквідовувати наслідки.

Тому відкладати не можна. Потрібно негайно покращувати службу попередження природних явищ і катаклізмів. Прогноз дається кожній детальній території. Спецзасоби виявляють і попереджують про те, що приміром, за 3 години насувається смерч чи ураган. Україні потрібні сучасні радари, якими можна виявляти такі явища. І хоч спрогнозувати завчасно виникнення урагану неможливо, але де він саме знаходиться, можна дізнатись. Приміром, у США, поки не було такої служби оповіщення, там щороку від смерчів гинуло кілька сотень людей. Після її появи кількість летальних випадків скоротилася до одиничних”, – повідомив вчений.

Смерчі й торнадо можна виявляти, і за допомогою спеціального обладнання визначити, куди вони рухаються, каже науковець. Завчасно сповістити людей конкретного населеного пункту, де пройде град чи смерч, сильні опади. У всьому світі, каже пан Степаненко, метеорологічні служби над цим працюють і поступово адаптуються до змін клімату. Тоді як в Україні метеорологічна служба залишилась на рівні 80-х років.

град

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *