Дошкульні комахи: кілійці потерпають від нашестя комарів

Днями в соціальних групах Кілії стурбовані городяни порушили тему комариного нашестя. Першими забили на сполох мами, чиї діти відвідують міські дитячі садки, з яких малюки повертаються з укусами, що перетворюються у величезні пухирі, які переходять в рани.

Жителі міських селищ ПМК і ССРЗ скаржаться: «Увечері неможливо перебувати поза домом …», «Ні двері в під’їзд не відкрили, ні вийти на балкон. Це крик душі. Допоможіть».

Свої звернення та прохання про допомогу кілійці адресували міському керівництву. На що Кілійський міський голова Павло Бойченко відповів:

Щодо комарів. Проблема є. В рамках всього міста її вирішити з урахуванням того, що до території міста прилягають болота, рисові угіддя і водойми, складно. Якщо буде знайдено розумне з точки зору фінансів і ефективності рішення, ми його застосуємо. Відносно території дитячих садків – завдання поставлене”, – відзначив голова.

Ентомологи зі свого боку прокоментували причини збільшення дошкульних комах.

Справа в тому, що яйця, личинки і лялечки комарів розвиваються в неглибоких водоймах, що добре прогріваються. Вилетівши з зимівлі, самки відразу розпочинають розмножуватись, а при високій температурі комар розвивається швидко – всього кілька діб, тому з початку травня ми вже отримуємо не перше покоління комарів. Крім того комарі можуть розвиватися в самих різних водоймах – калюжах, бочках з водою, наприклад. А в місті для цього цілком прийнятні умови”, – розповіли фахівці.

Крім того, існують так звані міські комарі – Culex pipiens pipiens forma molestus – міський, або підвальний комар. Латинська назва «molestus» – «настирливий», що є його характерною рисою. Вже довгий час вчені сперечаються між собою, виділити чи цю форму в окремий підвид або залишити його екотип (форму). Ці суперечки пов’язані з тим, що важко ідентифікувати окремі особини. Ці комарі розвиваються в основному у вологих, підтоплених підвалах багатоквартирних будинків цілий рік. Влітку їхнє розмноження відбувається інтенсивніше, і вони можуть проникати в квартири через систему вентиляції.

Авторка – Анна Булій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *