Впевнений старт Зеленогірської громади. ВІДЕО

Активно готується до перших місцевих виборів Зеленогірська селищна об’єднана територіальна громада, що в Любашівському районі на Одещині. 

До нової ОТГ з центром у селищі Зеленогірське увійдуть Гвоздавська, Ясенівська, Познанська сільські ради, об’єднавши разом близько 9 тисяч населення. Переваги, які вплинуть на спроможність майбутньої громади – велика кількість землі, близькість до траси Одеса-Київ, пролягання Одеської залізниці, Балтської траси, річки Кодима, велика кількість агропідприємств. Серед недоліків – погані дороги місцевого значення, недостатня кількість робочих місць, відсутність переробних підприємств.

За останні роки відбувся незначний відтік населення до великих міст, особливо з центру громади, де раніше припинив роботу флагман переробної галузі – Заплазький цукровий завод.Тим часом, місцева влада зробила усе можливе для того, аби новостворена Зеленогірська громада стала потужною одиницею на карті України. Усі сили й кошти спрямовували на бюджетні установи: школи, дитсадки, лікарні, заклади культури. Тут розуміють: на першому місці люди, тому освіта, медицина, послуги населенню мають бути на вищому рівні.

Як розповів Сергій Паровик, голова Любашівської районної ради, згідно з переспективним планом, від початку до Зеленогірської ОТГ мали увійти ще 2 сільські ради – Кричунівська й Бобрицька. Але населення вирішило приєднатися до Любашівської ОТГ, яка уворилася раніше. Але навіть в існуючій конфігурації нова Зеленогірська громада буде спроможною і матиме великі перспективи, переконаний очільник району.

Звичайно, буде нелегко, бо починати треба з чистого аркуша, все спочатку. Це не районний центр, як в Любашівці, їм було трохи легше, ніж тут на периферії”, – каже Сергій Паровик.

Районна влада, власне, й доклала всіх зусиль, щоб Зеленогірська об’єднана територіальна громада відбулася. Так, голова Любашівської РДА Віталій Лабуш, як і його колега Паровик, – виходець з села Ясенового, не раз наголошував: прийшов на свою посаду, аби здійснити реформу децентралізації в Любашівському районі. Розуміючи, скільки можливостей, повноважень і перспектив отримає місцеве самоврядування, і наскільки краще від того буде населенню. Адже від моменту утворення ОТГ кошти громади акумулюватимуться на місці, громада почне отримувати субвенції, і самостійно вирішувати питання свого подальшого розвитку, створення нових робочих місць та залучення інвестицій.

Один з найвагоміших моментів для становлення Зеленогірської громади – те, що важливі перетворення місцева влада здійснила до об’єднання. Всі необхідні зміни з оптимізації бюджетних установ та можливі скорочення витрат відбулися. Жодну школу чи садок не планують закривати, запевняють в громаді.

Завдяки депутатам Одеської обласної ради, зокрема Анатолію Артеменку, на території, що увійшли в Зеленогірську громаду, за останні роки вдалося залучити чимало коштів з обласного бюджету. До потрібних проектів долучався також район і місцеві сільські скарбниці, тому спільно вдалося втілити чимало. Сучасні школи й дитсадки в Зеленогірську,  Гвоздавці, Познанці й Ясеновому, амбулаторії й ФАПи, сільські будинки культури радують око: всюди – перекриті дахи, нові вікна й двері, утеплені стіни. Діти мають теплі класи, затишні подвір’я, комфортні санвузли, меблі та безліч іншого. Це – нинішній рівень нової громади, яка на відміну від інших в області, є у вигідному становищі вже зараз, на старті свого нового життя.

Ще одна справжня перемога останніх років –  якісна питна вода у кожному дворі, у кожного мешканця.

У нас в обласній раді є програма “Питна вода Одещини”, щороку ми залучали в Любашівський район 2-3 мільйони гривень. А за 5 років ми побудували приблизно 38 км водогону. Це близько 300 абонентів отримали чисту питну воду”, – розповів Анатолій Артеменко, депутат Одеської обласної ради.

До речі, поступово вирішується одна з найбільших проблем громади – відсутність доріг. На ділянку між Солтанівкою й Любашівкою, яку почали відновлювати минулого року, минулого тижня заїхала техніка “Березівкаагрошляхбуд”, – компанія нарешті отримала довгоочікуване фінансування, яке було заблоковане з минулого року. І вже навіть відновила занедбаний асфальт на Гвоздавську гору. Обіцяють узбіччя, розмітку, – водії автівок не ймуть віри, сигналять від радощів, проїжджаючи повз… І хто б там що не казав, до виборів ці гарні новини чи ні, – зміни тут очевидні.

“Дороги не було, найближчим часом буде. Цукровий завод – хочемо чи не хочемо, – його ріжуть, тому що він не має перспективи. Чим швидше демонтують оце обладнання, тим швидше зайде інвестор новий, який зможе відкрити нові робочі місця, чим ми займаємся кожен божий день. З елеватором і господарствами холдинговими теж є проблеми, але вони  рішаються. В нелегкий час створюється Зеленогірська громада, але думаю, що разом і депутатами обласної ради, районної і з чіткою позицією, нормальним порозумінням майбутніх депутатів і майбутнього голови все можна буде зробити“, – розповів Сергій Паровик.

Нагадаємо, перші місцеві вибори в Зеленогірську ОТГ відбудуться 30 червня 2019 року. Більше – у відео СИЛИ ГРОМАД:

ФОТО на заставці – Микола Кузьмічов

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *