Зеленогірська школа – флагман освіти в майбутній ОТГ

31 травня останній дзвоник пролунав для 18-тьох випускників Зеленогірської опорної школи, що в Любашівському районі. Схвильовані хлопці й дівчата у святковому вбранні прощалися з дитинством, – дякували вчителям, батькам, приймали вітання від молодших школярів.

На свято завітали голова Любашівської райради Сергій Паровик, депутат Одеської обласної ради Анатолій Артеменко, представники місцевої та районної влади.

Зеленогірська школа

Всього навчальний заклад відвідує 320 учнів, але є ще й вечірня, – розповідають освітяни. Майже половина дітей дістаються сюди шкільним автобусом: з села Солтанівка 125 чоловік, і ще 24 – з села Шликарево, де 2018 року школу-садок закрили, через малу кількість учнів. Між тим, у якості знань діти з віддаленого села тільки виграли, – тут кажуть, якщо раніше батьки з острахом відпускали дітей на уроки у нову школу, то зараз розуміють, що ті навчаються у справжньому освітньому центрі.

Наразі Зеленогірська школа задіяна у двох проектах: норвезько-українському та швейцарсько-українському. І вже отримала сертифікат учасника “Демократична школа”, згідно з яким впроваджують під час навчання громадянські цінності, розвивають учнівське самоврядування, вчать співпрацювати з громадою. До речі, досвід цієї школи був презентований для третьої хвилі освітнього проекту в Україні.

Що саме змінилося у школі, – розповіла директорка Лілія Ільницька:

Багато уваги приділяємо розвитку демократичних цінностей, знайомимо учнів з органами місцевого самоврядування, долучаємо до життя в громаді. Наприклад, школярі самостійно проводили соцопитування в селищі, дізнавалися, що мешканці хотіли б змінити, аби покращити життя? Вони залучені до проведення усіх шкільних свят, учні й самі ініціюють багато заходів, а працюємо ми у тісній співпраці 4 сторін – батьки, громада, учні, вчителі. Найголовніше, що отримали наші діти від школи – це нові повноваження. Наприклад, в нас обирається президент школи, причому все відбувається на серйозному рівні: з презентацією кожного кандидата, виборами, голосуванням, скринькою, куди діти кидають свої бюлетені. Цього року перемогла Таня Чорна, вона ведуча наших свят. Це дуже згуртовує, підвищує рівень відповідальності кожного. Вони навіть на педради в нас ходять, висловлюють власну думку, батьки щиро дивуються“, – розповідає пані Лілія.

Цього року досвідом Зеленогірської школи зацікавився Любашівський центр зайнятості – поспілкувавшись з активними учнями, керівник запропонував освітянам… укласти угоду про співпрацю. Разом прийшли до думки, що з 1 вересня 2019 року старшокласники і фахівці центру зайнятості побувають на спільних презентаціях. Розкажуть про різні професії під час профорієнтаційних заходів для інших школярів району.

Крім того, Зеленогірська школа потрапила до 52 пілотних шкіл в Україні, де впроваджується курс з формування громадянських компетентностей у загальній середній освіті. Кілька фахівців вже пройшли навчання у Києві, зараз передаватимуть свої знання колегам, і з 1 вересня запровадять нововведення у 2019-2020 навчальному році.

Під час викладання уроків , будь-яких дисциплін, – геометрії чи української мови, – вчителі включатимуть навчання демократичних цінностей, звертатимуть особливу увагу на розуміння загальнолюдських проблем, вмінню адаптуватися у соціумі, співпереживати чужій біді. З 2021 року ця програма буде запроваджена у всіх школах країни. А поки що для нас дуже почесно, що з Одеської області тільки школа № 11 м. Одеси та наша, Зеленогірська, обрані Міністерством освіти України до участі у такому пілотному проекті. Тому дуже пишаємося, що ми – серед перших”, – поділилася Лілія Олексіївна.

На 1 вересня майбутнього навчального року Зеленогірська ЗОШ набирає 28 першокласників. При школі діють спортивні секції та гуртки. Тут оновлені класи, якісний ремонт, є все необхідне устаткування, щоб проводити заняття на вищому рівні. З утворенням Зеленогірської об’єднаної територіальної громади, вибори в яку очікуються вже 30 червня, є розуміння і готовність стати справжнім флагманом освіти, яка матиме свої філії в інших населених пунктах громади.

Але головне, – це наші школярі, – каже Лілія Олексіївна, – вони зовсім інші, вони кращі…” 

Репортаж зі свята останнього дзвоника можна переглянути тут:

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *