Оптимізація: долю Кілійської школи № 6 вирішать депутати

У Кілії вирішують долю найменшої в районі школи № 6, яка розташована в мікрорайоні Омарбія – найбільш віддаленому від центру.
У цьому навчальному році школу відвідували всього 38 учнів. За інформацією керівника відділу освіти Кілійського міської ради Сергія Мергута, утримання однієї дитини в цьому навчальному закладі становить близько 50 тисяч гривень. Тоді як в інших школах міста на це виділяється від 15 до 25 тисяч гривень.
Основна причина проблеми полягає в демографічній ситуації: в мікрорайоні з кожним роком меншає дітей.
Для прийняття спільного рішення щодо подальшої організації навчального процесу відділ освіти Кілійської ОТГ оголосив про проведення низки громадських слухань. Перша зустріч, на якій, крім представників міської ради, відділу освіти та депутатів, були присутні педагоги школи і батьки, відбулася 22 травня. Була вона надзвичайно емоційною.
“Утримання однієї дитини в сусідній зі школою № 6 Кілійській гімназії, яка знаходиться в шести кілометрах, обходиться в 20 тисяч гривень. В Кілійській № 1 – 15 000 грн, № 2 – 16,600 грн, № 3 – 15,900 грн, № 5 – 25 000 грн. Сума в 50 тисяч – це катастрофічний результат з економічно невиправданими витратами, – прокоментував ситуація пан Мергут.
Він озвучив кілька варіантів вирішення питання. Перший – злиття школи з дитячим садком (як виявилося, для цього немає необхідної бази ні у садка, ні у школи). Другий – об”єднання навчального закладу з гімназією з обов’язковим підвезенням учнів шкільним автобусом. Для місцевих мешканців це означає фактичне закриття навчального закладу і припинення існування школи з більш ніж 80-річною історією.
Ще варіант –  залишити молодшу ланку (це знизить ступінь освіти школи з II до I рівня), а учнів 5-9 класів перевести до гімназії.
У першому варіанті економія грошей – 1 млн 700 тисяч гривень за 9 навчальних місяців з урахуванням того, що ми організуємо підвезення дітей. Якщо ми залишимо тільки початкову школу, економія складе близько 400 тисяч. Це бюджетні гроші, які можуть бути спрямовані на розвиток шкіл, – розповів керівник. – В першу чергу, я хочу подякувати педагогічному колективу, який в наявних умовах робить все, щоб діти отримали той рівень освіти, який повинні отримати. Немає ніяких питань щодо організації освітнього процесу в наявних умовах. Але які це умови… У школі немає централізованого опалення, внутрішнього санвузла; деякі класи не мають належного оснащення. Викладання предметів біології, хімії, фізики, географії, інформатики ведеться не фахівцями, тобто людьми, які не мають спеціального напрямку освіти. Без сумніву, це позначається на якості знань. Кілійська гімназія знаходиться найближче до цієї школи, і ми можемо організувати роботу із забезпечення освітнього процесу для омарбіївських дітей. На сьогодні 34 дитини з цього селища вже вчаться в Кілійської гімназії. У нас організовано підвезення цих дітей шкільними автобусами, – зауважив головний освітянин ОТГ.
Директорка шостої школи Катерина Владиченко, що займає цю посаду останні 6 років, схвильована: переконує зберегти школу з її маленьким для дітей мікросвітом. Очільниця школи зізнається: їй боляче від того, що школа може закритися; адже в неї вкладено багато сил і здоров’я не тільки персоналу, а й небайдужих людей, жителів селища, адже в її стінах навчалося кілька поколінь.
Ваші вагомі аргументи, Сергій Іванович, я не заперечую. Так, деякі предмети дійсно викладають не фахівцями. Упущенням залишаються важливі предмети – хімія, біологія. Але щодо інших предметів, які викладаються не фахівцями, зазначу: педагоги пройшли курси підвищення кваліфікації і викладають предмети не перший рік. А ці 50 тисяч на дитину – їх споживаємо ми своїми зарплатами. Але куди подіти педагогічних працівників? Вони залишаться на вулиці чи ні? Це хвилює педагогів, мене постійно про це запитують в колективі, і я повинна чесно відповісти”, – каже директорка. Її підтримали не тільки батьки, а й три депутата міської ради.
Вже 28 травня в сесійній залі Кілійської міської ради відбулися другі громадські слухання щодо реорганізації школи, під час яких Сергій Мергут озвучив громадськості проект рішення: зниження статусу навчального закладу до першого ступеня.
Учнів другої освітньої сходинки, а це 17 дітей, переведуть до Кілійської школи-гімназії. За його словами, вона здатна забезпечити більш якісний рівень отримуваних знань, оскільки там сильніша матеріальна база, укомплектований штат педагогів-профільників, створені кращі умови для дітей. Тепер це рішення буде запропоновано депутатам на сесії для розгляду та затвердження.
Таким чином, у школі залишаться 1-4 класи. Для 17 дітей, які навчаються в 5-9 класах, організують підвезення шкільним автобусом до гімназії. А 20 робітникам, включаючи педагогів та техперсонал, є час для пошуку роботи.
Авторка – Анна Булій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *