Заколот в одеській колонії: засуджені звинуватили наглядачів в нелюдських умовах утримання

Спроба захоплення ув’язненими адміністративної будівлі Південної виправної колонії №51 в Одесі стало наслідком вказівок “злодіїв в законі”. Про це заявив перший заступник голови Нацполіціі В’ячеслав Аброськін в Facebook.

Сьогодні в Одесі за вказівкою” злодіїв в законі “у виправній установі засуджені здійснили спробу захоплення адмінбудівлі і підпалили”, – написав він.

Як повідомив Аброськін, мета події – дестабілізувати ситуацію, але завдяки діям співробітників Державної кримінально-виконавчої служби та Нацполіції України їм це не вдалося.

Мета у засуджених була більш приземленою – вони намагалися добитися поліпшення харчування і відновлення побачень, які були заборонені раніше. За інформацією відділу комунікації поліції Одеської області, ситуація повністю контролюється правоохоронними органами.

Підбурювачі безладів ізольовані, з ув’язненими ведуться переговори. До Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості по ст. 392 (дії, що дезорганізують роботу установ виконання покарань) Кримінального кодексу України.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова з посиланням на дані свого представника в південних областях Олександра Остапенко повідомила, що з колонії вивезли п’ятьох порушників режиму, а захоплених у заручники медпрацівників і охоронців звільнили. За словами омбудсмена, попередньо причиною бунту стали обшуки, які проводилися у засуджених.

Тим часом, екс-начальник пенітенціарної служби в Одеській області, депутат Одеської облради Олександр Адзеленко висловив припущення, що ситуація в колонії – не випадковість, а результат некомпетенції і байдужості керівництва закладу до потреб ув’язнених.

Случившееся в 51 колонии – результат халатности, некомпетенции, безразличия и коррупционного беспредела! Нужно же было так довести заключённых, чтоб получить взрыв этой пороховой бочки!?

Я встречался с замминистра Денис Чернышов, принимал участия в комиссиях с депутатом Юрием Мирошниченко. И всегда, при любой возможности рассказывал человеческим языком что есть такое пенитенциарная служба. Доказывал, что это не та структура, где можно пропиариться или писать кандидатские! Кричал во весь голос о том, что нельзя проводить те реформы, которые внедрялись!
Но, увы… В ответ тишина и полное непонимание даже такого элементарного понятия, как пробация…
Скажу прямо: сегодня все поставлено на поток и превыше интересов осужденных стоят личные, шкурные и материальные желания.
Многое можно писать о той ситуации, которая сложилась в пенитенциарной службе. Но главное – пострадали люди, взбунтовались не от хорошей жизни или безделья. И этот бунт не результат желания заключённых есть на обед красную икру.Этот бунт – крик о помощи, о желании получить человеческое отношение к себе, о желании быть услышанными!!

Жаль, что в очередной раз вместо диалога на уровне колонии заключённые увидели перед собой стену непонимания, безразличия, презрения и коррупции!!

У нас один путь – путь к европейским стандартам, в том числе и в первую очередь в пенитенциарной службе! А пока в колониях будут зарабатывать деньги, пока в колониях будут такие отвратительные условия содержания, пока ответственные должности будут занимать люди, которые не желают идти на диалог и работать честно и по совести, то и будем мы получать как результат такие показательные на весь мир вспышки и протесты”, – написав пан Адзеленко на своїй сторінці у Фейсбук.

Свою розповідь він ілюструє світлинами,  зробленими під час однієї з колишніх інспекцій до місць утримання. На них – жахливі умови приготування страв для засуджених та арештантів одеських пенітенціарних закладів. Саме на неякісне харчування та медичне обслуговування скаржились утриманці колонії і під час теперішнього заколоту.

колонія

Нагадаємо: 27 травня в одеській колонії № 51 засуджені влаштували бунт, підпалили заклад і забарикадували його з підручних матеріалів. В результаті чого повністю вигоріло одне з приміщень та спеціалізований пожежний автомобіль.

За оновленою інформацією, кількість постраждалих працівників колонії зросла до п’яти осіб. Поранених та загиблих серед засуджених немає. Інформація про втечу засуджених з-під варти не підтвердилась. Заколотникам загрожує ще до 10 років утримання під вартою.

Авторка – Оксана Піднебесна

Фото зі сторінки Олександра Адзеленка

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *