Августівка чи Іллінка: Міжлимання не може визначитись з центром майбутньої громади

Міжлимання – так ніжно називають своє місце проживання самі мешканці трьох сільських рад: Августівської, Іллінської і Маринівської. Ця територія незвичайна як в історичному плані освоєння земель, так і в природньо-кліматичному. Адже мальовнича зона, на якій вони розташовані, простягається між двома лиманами – Хаджибейським і Куяльницьким, у Біляївському районі Одещини. Степові простори, що поєднуються з морським кліматом, родюча земля, близькість до Одеси, – всього кількадесят кілометрів, – і водночас чиста екологічна зона, – відкривають обнадійливі перспективи розвитку цього краю.

Між тим, вже третій рік поспіль тут ніяк не можуть створити ОТГ. Вірніше – хочуть, як запевняють нас люди, спостерігаючи за успіхами інших громад в Одеській області.  Та не можуть. Бо не можуть дійти згоди, де саме розміститься адміністративний центр громади.

Іллінка

Будівля сільської ради в селі Іллінка

Громадські слухання відбулися 12 травня, в неділю. У місцевому будинку культури – ніде яблуку впасти: громадяни розуміють важливість визначення своєї подальшої долі.  Розглядали пропозицію Августівської сільської ради про приєднання Іллінки. На жаль, голосування вчергове підтвердило, що мешканці цього села не підтримують об’єднання в ОТГ з центром в Августівці, бо вважають, що саме Іллінка як найстаріше село Міжлимання, має потенціал стати центром громади. Звідси й назва – Іллінська ОТГ, а не Августівська.

Тим часом, стведжують представники Асоціації міст України, які завітали на громадські слухання, – чіткі розрахуки і критерії, де може розміститись адмінцентр громади, визначені на законодавчому рівні. По-перше, це кількість населення. В Августівці майже 6 тисяч людей, а в Іллінці тільки 2 тисячі. По-друге, визначальну роль має бюджет громади: так, річний рівень доходів в Августівці складає 16,8 мільйонів гривень, тоді як в Іллінці тільки 2. Третій важливий момент – наявність адмінприміщень, для новостворених органів місцевої влади. В Іллінці стверджують, що їх мають більше, в Августівці ж, переконує сільська голова, – триває робота з їхнім пошуком і вдосконаленням вже наявних:

Ми замовили проект адмінбудівлі, до нього є багато вимог, співпрацюємо в цьому плані з районом, областю, консультуємося з Асоціацією міст. Враховуючи те, що Августівська сільська рада – найбільш спроможна серед інших, вирішили запропонувати створити ОТГ з центром в Августівці, й запропонували об’єднання суміжним радам, Іллінці й Маринівці. Знаємо, це важкий шлях, всім нам непросто. Але бачимо успіхи кращих громад, – Біляївської ОТГ, Маяківської ОТГ, Красносілки, – як спільними зусиллями можна подолати проблеми. Основне наше завдання – покращити життя людей, покращити послуги для населення. Пора згуртуватись, поки ще враховується наша думка”, – звернулась до зали Олена Таран, очільниця Августівської сільської ради.

ІллінкаОсадчук

Світлана Осадчук, регіональний консультант з економічних питань Одеського РВ Асоціації міст України

На громадські слухання прибули представники Одеського регіонального відділу Асоціації міст та громад України. Консультантка з економічних питань Світлана Осадчук озвучила чіткі  суми коштів, на які може опиратися майбутня Августівська ОТГ, у разі об’єднання з Маринівською і Іллінською радами.

В результаті об’єднання залишається 60% ПДФО у місцевому бюджеті, це значні кошти – зараз їх віддають до районного бюджету. Після створення нова громада додатково отримає 10 мільйонів гривень на рік. Як тільки ОТГ буде створена, вона почне отримувати субвенцію в сумі 24 мільйони гривень. Ще один ресурс – базова дотація, за вашими розрахунками це складе 5 мільйонів гривень. Плюс інфраструктурна субвенція, яка спроямовується державою на розвиток громад, її розмір залежить від площі теиторії громади і від кількості сільського населення. Це кошти на освітлення, ремонти доріг, культурні, освітницькі напрямки. Ми багато буваємо в області, і бачимо справжні оазиси там, де вже створені ОТГ, навіть в здавалося б, депресивних районах. Ваша громада має багато переваг, близькість до обласного центру, і має потужні можливості росту”, – наголосила пані Світлана.

Тим часом,  за результатами голосування більшість жителів підтримали створення об’єднаної територіальної громади, – проте з адміністративним центром… в селі Іллінка, а не Августівці, як пропонувалося. І хоч як не переконували представники Августівської сільради іллінців, їхні аргументи не були почуті. Висловлювалися різні тези, – і що справа не в назві, і що єдина громада давно вже існує, адже “переженилися діти, сватами поставали тут”, і що майбутній ЦНАП (Центр надання адмінпослуг населенню) можна було б розмістити в Іллінці, якщо так зручніше людям, садки, школи, послуги – наблизити до користувачів.

Проте, як зробили висновки представники регіонального відділення АМУ, – спроба об’єднатися в одну громаду вчергове провалилася:

Унікальний випадок, – коментує Світлана Осадчук, регіональний консультант Асоціації міст України. – Багате село пропонує біднішому об’єднатися, а вони цим не користуються. У нас навпаки частіше буває: коли незаможні села хочуть увійти у спроможну громаду, а їм відмовляють, бо не хочуть “бідних” сусідів. А тут така пропозиція – і відхилена”.

Представники Августівської ради виходять після слухань розчаровані й розгублені. Очільниця села пані Таран не виключає, що в разі подальшої незгоди на об’єднання від Іллінки, приєднати Маринівську сільську раду, яка вже давно надала згоду на об’єднання, неможливо: з нею немає суміжної території.

А тому, хоч-не-хоч, доведеться розмірковувати над другим варіантом об’єднання, – з селом Усатове, хоч подібну ідею не дуже підтримують августівські фермери й підприємці. Але невтішні результати вже є: поки тутешня громада не може визначитись з центром, втрачається час, кошти й можливості.

Нагадаємо, процес об’єднання в єдину ОТГ на території Міжлимання стартував 2016 року. Ще тоді Августівська сільрада передбачала об’єднання з адмінцентром в Августівці, до якої належать села Латовка (колишня Котовка), Протопопівка, Черевичне, селище Набережне. До Іллінської сільської ради відносяться Іллінка, Тихе, Чоботарівка, Ковалівка, Нова Ковалівка, до Мариновської сільської ради – власне Маринівка, Берегове, Нова Еметівка, Стара Еметівка.

На території Біляївського району вже створено 3 ОТГ: Біляївську міську, Маяківську та Яьківську сільські територіальні громади. Усі вони визнані спроможними.

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *