Асоціація міст України закликає парламент ухвалити децентралізаційні закони, необхідні громадам

Асоціація міст України закликала народних депутатів ухвалити децентралізаційні закони, які сприятимуть продовженню децентралізації та реформуванню місцевого самоврядування.

Про це повідомили в Одеському регіональному відділенні АМУ.

«За понад рік Верховна Рада України не прийняла жодного закону,  що сприяють та поглиблюють децентралізацію. Останній такий закон «Про внесення змін до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» щодо добровільного приєднання територіальних громад сіл, селищ до територіальних громад міст обласного значення» парламент прийняв 3 квітня, і після цього він фактично взяв паузу у сприянні децентралізації», – йдеться в повідомленні.

Реформа місцевого самоврядування, зокрема децентралізація, як і будь-яка інша реформа, потребує серйозної законодавчої підтримки. На жаль, вже більше року не приймаються закони, що сприяють та поглиблюють децентралізацію, переконують в АМУ.
Так, 3 квітня 2018 року парламент ухвалив Закон «Про внесення змін до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» щодо добровільного приєднання територіальних громад сіл, селищ до територіальних громад міст обласного значення». Після цього жодного нового закону або змін до діючого законодавства не було прийнято!
Децентралізація – важливий інструмент перетворення нашої країни на сучасну європейську державу зі спроможним місцевим самоврядуванням, що має достатньо повноважень та ресурсів для забезпечення комфортного і благополучного життя людей. Тому створення адекватного законодавчого поля для децентралізаційної реформи – це одночасно і велика відповідальність, і найбільша інвестиція у майбутнє. Адже, у центрі цієї реформи – люди, їх інтереси та потреби, – Виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан.
Перелік законопроектів, які прискорять децентралізацію, підготував Аналітичний центр АМУ.
децентралізація
децентралізація

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *