Врятувати Шабо: зруйновані схили лиману відновлюють завдяки… вербі. ФОТО

Зміцнити берег Дністровського лиману завдяки спеціальному сорту верби взявся місцевий підприємець, керівник проекту “Соберенго” Сергій Джамаль. 

Рівно рік тому під урвищем, яке нависає над водоймою, ініціатор проекту разом з однодумцями та волонтерами організував цілу екологічну акцію “Вербовий пікнік”. Запросив екологів, сільських голів з сусідніх громад, активістів і місцевих жителів до праці. Спільними зусиллями тоді висадили кілька сотень пагонів верби, яка легко прийнялася у тутешньому піщаному грунті.

Таким чином, переконує пан Джамаль, берег лиману можна зміцнити природнім способом, і навіть запобігти подальшому руйнуванню схилів і сповзання тутешньої території у море. За свідченнями старожилів, у селі Шабо через числені зсуви протягом кількох десятків років пішли під воду кілька крайніх вулиць. Та й зараз над урвищем можна побачити, як в повітрі звисають коріння дерев, залишки будівель та городів місцевих жителів.

Небезпеку можна і потрібно зупинити, – переконаний автор екологічного проекту. Під одним з будинків, на піску, який межує з водою, ще раніше спорудили спеціальні буни – споруди, які затримують глину й пісок, намиваючи його під час вітрів та штормів. Таким чином за кілька сезонів територія піщаного пляжу може збільшитись, – намитись, – на кілька десятків метрів.

Тим часом верба, яка успішно прийнялася минулого року, цієї весни пустила пружні пагони, – як виявилось, їх цілком достатньо, аби сплести з гілок …справжню лавку, або навіть альтанку! Випробувати молоді деревця на міцність пощастило студентам та викладачам Овідіопольського навчально-практичничного комплексу “Агротехнологій” Одеського Центру профтехосвіти.

верба

Результатами своєї праці Сергій Джамаль по-справжньому пишається, викладаючи світлини на своїй сторінці у Фейсбук.

Горжусь нашим творінням Вербового пікніка, друзі! А вам подобається? У цьому році заклали такі ж і навіть кращі ще в п’ятьох містах і селах навколо лиману. Сьогодні об’їхали всі точки посадки з інспекцією. Дякуємо за участь у зближенні берегів Дністровського лиману студентам і викладачам, які захищають та прикрашають береги рідного краю. Створюють нові ландшафти, краєвиди та можливості для життя і бізнесу! Вони – це ті, котрі зближують береги!“, – поділився пан Джамаль.

верба

верба

Автор – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *