Зношений водогін: з кранів Білгород-Дністровська тече питна вода, яка загрожує кишковими інфекціями

У 2018 році в Білгороді-Дністровському зафіксували зниження якості питної води в порівнянні з 2017 роком. Такі дані навели спеціалісти відокремленого підрозділу «Білгород-Дністровський міськрайонний відділ лабораторних досліджень ДУ «Одеський ОЛЦМОЗ України».

Повідомляється, що фахівці відібрали 269 проб води, де відсоток нестандартних проб склав 49,5. У порівнянні з 2017 роком – відібрали 488 проб питної води, де відсоток нестандартних проб склав 46,7. Це не відповідає вимогам ДСанПіН 2.2.4 – 171 – 10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».

Спеціалісти констатують, що якість питної води в місті знижується щороку. Головні причини зниження якості води – застарілі мережі та несвоєчасне знезараження води.

«Стан питної води погіршується щороку у зв’язку з зношеністю водопровідних споруд та мереж і відсутністю своєчасної та якісної дезінфекції і знезараження води, яка подається населенню, про що свідчать результати вірусологічного дослідження води питної з комунального водопроводу м. Білгород-Дністровський (ВНС Південна, ВНС Північна), в яких було виділено ДНК аденовірусу, який викликає гострі кишкові інфекції», – розповіли в відділі лабораторних досліджень.

Крім того, триває забруднення Дністровського лиману, куди скидаються стічні води після очистки з міських каналізаційних споруд в районі так званої «Білої гірки».

Минулого року спеціалісти відділу відібрали для проведення дослідження 27 проб води з лиману, з яких 14,8% не відповідали вимогам за мікробіологічними показниками(12,5% – в 2017 році). За санітарно-хімічними показниками в 2017-2018 роках нестандартні проби склали аж 75%.

Нагадаємо, в Білгороді-Дністровському налічується 172 км водопровідних мереж, однак 70% з них потребують заміни.

Усю питну воду мешканці міста отримують із артезіанських свердловин.

Автор – Роман Петровський

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *