Георгіївські стрічки і комуністичні стяги – під забороною, нагадали одеські копи

Правоохоронці нагадують одеситам і гостям міста, що використання забороненої символіки, до якої віднесено комуністична та націонал-соціалістична, переслідується законом. Про це повідомляє прес-служба ГУНП в Одеській області.
У поліції зазначили, що 8 і 9 травня в Україні відзначатиметься День пам’яті і примирення, а також 74-я річниця перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.
У ці дні в Одесі заплановані масові заходи, в яких візьме участь велика кількість громадян. Поліція намагається попередити можливі провокації та правопорушення, і просить громадян з розумінням поставитись до посилених заходів безпеки.
«Звертаємося до вас з проханням в ці дні бути толерантними один до одного, не порушувати громадського порядку і законодавства України», – підкреслюють у відомстві.

На порушення громадського порядку, в тому числі носіння забороненої символіки, поліцейські реагуватимуть згідно з чинним законодавством.

Нагадуємо, згідно з ч. 1 ст. 4 Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» заборонено виготовлення, поширення, а також публічне використання символіки комуністичного тоталітарного режиму, символіки націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму, у тому числі у вигляді сувенірної продукції.

За порушення норм закону передбачена кримінальна відповідальність за ст. 436-1 Кримінального кодексу України – від 5 до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна або без такої.

Також заборонене публічне використання, демонстрація або носіння георгіївської (гвардійської) стрічки чи її зображення. Відповідно до ст. 173-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення такі дії тягнуть за собою накладення штрафу від 850 до 5100 гривень або адміністративний арешт на строк до 15 діб з конфіскацією георгіївської (гвардійської) стрічки або предметів, що містять її зображення.

Однак заборона не поширюється на низку випадків використання цієї символіки, зокрема якщо її зображено на оригіналах бойових знамен, а також державних нагородах, ювілейних медалях та інших відзнаках, якими нагороджувались особи до 1991 року та протягом 1991-2015 років у зв’язку з річницями подій періоду Другої світової війни, а також на документах, що посвідчують нагородження ними.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *