Три кроки успіху Маразліївської ОТГ

В рамках Проекту ПУЛЬС “Курс на зміцнення місцевого самоврядування”, що здійснює Асоціація міст України,  відбувся виїзд у “Маршрут успіху” до Маразлівської сільської ОТГ, що в Білгород-Дністровському районі.

Маразліївська громада – одна з перших, що утворилися на Одещині у 2015 році, об”єднавши 5 сіл.

Це села Великомар’янівка, Широке, Зелене, Олексіївка, Полянка, Романівка, Долинівка, де проживають близько 6 200 людей. Площа території ОТГ складає 251,8 кв км.

“У планах громади – приєднати Монаші, але поки що вони обмірковують”, – зізнається голова Маразліївської ОТГ Олександр Чумак.

Зазначимо, що саме від села Монаші починається не дорога, а “напрям”, як говорять місцеві, але вона має регіональне значення, тому громада не зможе відремонтувати її власним коштом. А от свої місцеві дороги цього літа відремонтувала, залучивши небайдужих підприємців.

За чотири роки ОТГ зміцніла економічно, навчилась заробляти гроші і економити, покращувати рівень життя людей і має стратегічне бачення на найближчі роки.

Маразліївська ОТГ не має багатих сіл. Але якщо хтось наважиться доїхати все ж таки до села Олексіївка, то приємно здивується, поачиви поряд з подекуди занепалими оселями, величезний відремонтований будинок Олексіївського НВК І-ІІІ ступеня. Тут є все необхідне обладнання для Нової української школи – від парт до дошок, розмальовані вчителями класи та коридори, закуплене оснащення для фізико-хімічних класів, спортзалу, зручні туалети. Ліцей перейшов на альтернативне опалення на соломі, яке, за словами директора школи Ірини Гайцук, дало вже 50% економії. Зараз планується облаштувати стадіон.

А в коридорі діти підготували шкільну виставку виробів до Великодніх свят.

Але не все було так просто. Проінспектувавши села, голова Маразліївської ОТГ Олександр Чумак прийшов до висновку, що треба рахувати кожну копійку та відновити лише декілька навчальних закладів, а інші, в яких навчаються близько 18 учнів, оптимізувати.

“Багатьох учнів ми перевели до Олексіївського НВК, вчителям дали роботу, але то була страшна війна, – згадує очільник громади. – Вчителі, батьки влаштовували бойкот, були сварки, мітинги. Але я не розумію, навіщо ремонтувати величезну школу, витрачати на опалення, якщо там вчаться 18 учнів? Ми закупили автобуси та підвозимо усіх вчителів та дітей до центральних шкіл, де ми зробили ремонти”. 

чумакШкільний автобус громада купила для дітей за власні кошти. Він незвичайний – великий, і розрахований на 70 місць. З одного боку це добре, кажуть в ОТГ, з іншого – не дуже, бо через розбиті місцеві дороги автобус не може рушити до міста, приміром, повезти дітей на обласні чи районні змагання.

Учасниками маршруту успіху стали представники регіональних медіа, а також представники чотирьох громад Одещини – Затишанської, Красносільської, Біляївської, Лиманської ОТГ, серед них сільські голови, секретарі, фінансисти, начальники управлінь освіти, директори шкіл.
Запрошені відвідали Олексіївський НВК-ліцей та поспілкувалися з директором Іриною Гайцук, яка презентувала роботу педагогічного колективу та показала, як змінився НВК протягом трьох років.

За словами директорки Олексіївської школи, викладачі отримають близько 8 тисяч гривень зарплатні.

У нас багато вчителів пішло, але прийшли молоді, тому що пенсіонери дещо не витримують ритм. Раніше, до реорганізації шкіл, вони працювали з класами по вісім школярів, а в нас є класи, де є 30 дітей, це не цукор, потрібно працювати”, – зізнається Ірина Гайцук. 

Так, наприклад, у Маразліївці дошкільний дитячий заклад реорганізували у садок-початкову школу. І хоча він не виглядає так круто, як Олексіївський ліцей, але все необхідне обладнання для НУШ, починаючи з кабінету інформатики, там є.

Також освітяни Одещини завітали до 1 класу Нової Української Школи і були приємно вражені від організації уроку з трудового навчання, де учні вільно пересуваються навчальними зонами, виконуючи завдання вчителя. На шкільному подвір”ї гості поспілкувалися зі старшокласниками, які готувалися до участі у військово-патріотичній грі «Сокіл-2019 рік» (Джура). 

Відвідали гості Маразліївський НВК І ступеню. Тут колишній дитячий садок перебудували під школу.

Варто відзначити, що саме Маразліївська ОТГ першою створила опорну школу – в селі Широкому, яка вже стала успішною. Тобто опорною стала не школа у центрі громади, а в одному з сіл. Так сталося тому, що вона була визнана оптимальною для учнів за всіма параметрами. Також у громаді провели заходи з енергозбереження всіх будівель навчальних закладів (утеплення стін, повна заміна вікон і дверей), перекрито дах Великомар’янівської школи-дитсадка.

У 2017 році після капітального ремонту покинутої будівлі відкрили Долинівський НВК І ступеню. Школа-садок розрахована на одну різновікову групу та чотири класи початкової школи. Там облаштували приміщення ігрової кімнати, спальні, роздягальні, спортивно-музичну залу, санвузол, класи, бібліотеку та кімнату для кухні. На ремонт НВК з бюджету громади виділили понад 2 млн гривень.

Також відвідали амбулаторію загальної практики сімейної медицини в Маразліївці, оглянули сучасний стоматологічний кабінет, новий кардіограф – вони придбані за кошти громади. На жаль, постійного сімейного лікаря у громаді немає. Справа в тому, що медпрацівників Маразліївської ОТГ перевели у Білгород-Дністровський міський центр первинної медико-санітарної допомоги.

Нам потрібен лікар, який би працював тут. У нас є і квартира, і машина, але охочих поки що я не бачу”, – зізнається очільник ОТГ.

Для учасників провели оглядову екскурсію в адміністративному центрі Маразліївської сільської ради. Варто відзначити, що за кошти з місцевого бюджету також відбувається ремонт доріг місцевого значення, укладка тротуарів, встановлено нову водопровідну систему у селах Долинівка, Широке і Великомар’янівка, обладнання автобусних зупинок, вуличне освітлення центральних вулиць в селі Олексіївка, Маразліївка, Великомар’янівка і Широке.

Крім того, Маразліївська ОТГ створила власний підрозділ пожежної охорони, частину техніки отримала від Білгород-Дністровська. Тут також працюють два дільничних інспектора, яким доплачує громада, та під контролем яких встановлюють камери відеоспостережання.

Голова громади Олександр Чумак поділився власним  досвідом в напрацюваннях об’єднаної громади за три роки децентралізації, та розповів про основні шляхи наповнення місцевої скарбниці. Бюджет ОТГ збільшується з кожним роком: у 2018-му він склав 46,875 млн грн, у 2017 році – 38 391 200 грн, у 2016-му – понад 34,449 млн грн, а у 2015 році сукупний бюджет усіх сіл до об’єднання у громаду становив лише 8 865 900 грн.

Про свій секрет успіху голова Маразліївської громади каже, що за час перетворень в ОТГ зрозумів, що розвиток громади залежить від якісної роботи і ефективності кожної людини.

Хто не хоче мінятися, не може, або думає тут час пересидіти – додому. З нами лишаються працювати тільки ті, хто дає результат”, – каже місцевий голова.

Автор – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *