Бібліотеки в ОТГ мають стати інформаційними майданчиками громад – АМУ

16 квітня 2019 року в Одеській ОУНБ ім. Михайла Грушевського у межах проекту ПУЛЬС «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні», що виконується Асоціацією міст України (АМУ) у партнерстві з Радою міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX) за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) для бібліотек та громадських організацій України, відбувся практикум «Підтримка просування реформи місцевого самоврядування через інформаційні майданчики у Одеській області».

Під час заходу учасники – представники ОТГ Одещини, районних та місцевих бібліотек – навчалися ефективно взаємодіяти із засобами масової інформації, залучати нову аудиторію, інформувати про процес децентралізації та напрацювали механізми ефективної комунікації представників громад та ЗМІ. В якості експертів виступили представники чотирьох типів ЗМІ: газети, телебачення, радіо та он-лайн видання.

В обговоренні взяли участь менторка, тренерка проекту Олена Костриця, консультантка регіонального відділення Асоціації міст України Оксана Піднебесна, незалежний експерт оцінки проектів Олександр Грушевський, спеціалістка з місцевого самоврядування та децентралізації Наталя Балдич, представниця IREX Тетяна Дементьєва.

Бібліотеки в нових умовах розвитку держави мають стати просвітницькими  центрами громад. Враженням від спільної роботи поділилася Олена Костриця, менторка і тренерка проекту, яка проводить практикуми у різних областях України. На її думку, кожен регіон має свої особливості, коли йеться про комунікації між владою, закладами культури, журналістами і громадськими організаціями.

“Десь вони цього йдуть на випередження, десь тільки вчаться – як то кажуть, краса у різноманітті. Головне завдання і місія практикуму  – налагодження комунікації в громадах. Налагодження взаємодії між бібліотеками, журналістами і органами місцевого самоврядування. Бібліотекарі набувають нової функції, і ми бачимо це практично на діяльності наших прес-клубів: вони створюють інформаційні майданчики в своїх громадах, – як в матеріальному плані, тобто конкретне місце визначене, так і віртуально. Інформують людей неупереджено, правдиво, всебічно – це якраз те, щоб допомагати людям бути об’єктивними і робити правильний вибір. В усякому разі він має бути продуманий і проаналізований. А бібліотеки, як інформаційні заклади, якраз і дають цю інформацію. І як ми бачимо, доволі активно на прикладі тих громад, які започаткували свою діяльнісь ще 2 роки тому, там навіть змінилось життя громад. Сьогодні мова йде не про бібліотеки. Сьогодні мова йде про інформування громад. І де працюють бібліотекарі – саме як прес-секретарі, як комунікатори, деяким чином як фасилітатори, модератори і навіть медіатори. В кожній громаді це по-своєму. Але завжди один і той самий отримувач – це люди в громадах”, – розповіла пані Олена. 

Учасниками практикуму стали представники – начальники та провідні фахівці – відділів культури Вилківської міської ради, Затишанської, Кілійської, Балтської, Березівської, Лиманської об’єднаних територіальних громад (ОТГ), бібліотекарі Одеської національної наукової бібліотеки, міської централізованої системи, регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України (ОРІДУ).

Вони працювали у групах з досвідченими журналістами: вчилися складали прес-реліз, короткі й розширені повідомлення, формувати інформаційну стратегію громад. Експертами ЗМІ виступили Ярослава Вітко – голова прес-служби Одеського національного медичного університету (ОНМедУ), Олександр Галяс – заступник головного редактора газети «Порто-Франко», Ірина Божко – керівниця групи ТРК Одеса – філії Суспільного мовлення України.

Піднебесна

Проект покликаний підвищити обізнаність громадян та їхнє розуміння реформи місцевого самоврядування. Через залучення місцевих громадських організацій, бібліотек та ЗМІ проект інформує про суть реформи та підтримує заходи, що активно залучають громадян до співпраці з органами місцевого самоврядування.

One thought on “Бібліотеки в ОТГ мають стати інформаційними майданчиками громад – АМУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *