Морська адміністрація проведе 6 океанографічних експедицій на півдні Одещини

Навігаційна безпека судноплавства: українську частину річки Дунай від Кілії до Ізмаїла досліджуватимуть науковці. Морська адміністрація України держустанова «Держгідрографія» запускає четверту науково-дослідницьку експедицію по відновленню океанографічної бази даних.
Таке рішення було прийнято на першому в 2019 році засіданні науково-технічної ради відомства, повідомляє Держслужба морського та річкового транспорту.
Зараз фахівці анонсують шість науково-дослідних експедицій в морському регіоні та на внутрішніх водних шляхах України в поточному році.
У 2018 році “Держгідрографія», спільно з державною установою «Науковий гідрофізичний центр Національної академії наук України», розробили проект науково-дослідницької програми з відновлення океанографічної бази даних України.
Мета програми – океанографічне і гідрографічне вивчення морської і річкової для підвищення ефективності навігаційно-гідрографічного забезпечення безпеки судноплавства і створення спільного банку цифрових океанографічних даних МІУ, Морської адміністрації та НАНУ.
За словами керівника «Держгідрографії» Олександра Щипцова, в минулому році відновилася науково-дослідницька діяльність і було проведено 3 комплексних експедиції з вивчення морського і річкового середовища.
У 2019 готується відразу 6 науково-дослідних експедицій. Вчені вивчатимуть українську частину річки Дунай від портопункту Кілія до порту Ізмаїл. Дослідження стартують вже в кінці квітня. Результати експедицій складуть основу океанографічної бази даних і стануть цінним матеріалом для роботи «Держгідрографії» з навігаційної безпеки судноплавства України. Фахівці «Держгідрографії» і Гідрофізичного центру НАН України в травні проведуть комплексні річкові науково-дослідницькі експедиції в акваторії Кам’янського водосховища річки Дніпро, в т. Ч. Водного району Дніпродзержинські ворота.
У липні учасники досліджень будуть працювати на гідрологічному полігоні «Північний» від порту Чорноморськ до Тендрівської затоки і на гідрологічному полігоні «Південний» від порту Одеса до підходів до річки Дунай.
Четвертим місцем для комплексних морських науково-дослідних робіт обрана акваторія Одеської банки (Одеську затоку) і підходи до Аджалицького лиману (морського порту Південний), які будуть проводитися в серпні.
Також океанографічні дослідження вчені проведуть у вересні в Бузько-Дніпровсько-Лиманському каналі (від 1 до 4 коліна БДЛК, морська частина) і Херсонському морському каналі (від 1 до 3 коліна ХМК). Заключною, шостий експедицією в жовтні 2019 року стане річкова науково-дослідницька експедиція в акваторії Дніпровського водосховища.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *