Татарбунарські музейники готують експозицію про розкуркулення селян Бессарабії

У численних краєзнавчих музеях України відсутня інформація про Голодомор, розкуркулення, репресії та інші трагічні події, пов’язані з діяльністю радянської влади.
Виправити ситуацію вирішили співробітники Татарбунарського історико-краєзнавчого музею, які прагнуть створити тематичну експозицію про розкуркулення селян в районі.
Музей вже почав роботу в цьому напрямку і звернувся до всіх жителів міста та району з проханням посприяти, надавши наявні документи, фотографії та інші матеріали, які стануть частиною вказаної експозиції.
Як відомо, в 40-і роки XX століття в Бессарабії з’явилися перші колгоспи, радянська влада масово проводила політику розкуркулення.
За свідченнями місцевих старожилів, репресії проти заможних селян були поширеним явищем. «Розкуркулювали» за відмову до вступу в колгосп, деяких садили в тюрми або відправляли за межі країни в казахські степи.
Основною метою експозиції стане не тільки збереження історичної пам’яті та утвердження історичної справедливості, а й усвідомлення того, що сучасна Україна засуджує будь-які прояви агресії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *