Дві імперії, три війни: в Рені знайшли старовинний грецький надгробок

Мармурову плиту з грецьким написом і датою “1822 рік” виявили в Рені комунальники. Про це повідомив мер міста Ігор Плехов.

За його словами, плиту знайшли на березі Дунаю, в районі прикордонного підрозділу. Міський голова розпорядився перенести знахідку на територію комунального підприємства. Місцеві краєзнавці переклали напис на плиті, яка опинилася надгробком людини, яка померла в 68-річному віці.

За їх словами, плиту ще півроку тому виявили прикордонники, але витягати з землі не стали. Зараз же там ведуться роботи з благоустрою території, тому артефакт вирішили передати місцеві владі.

Вірогідно, раніше на місці застави був монастирський цвинтар: ще в 1991 році при проведенні земляних робіт там знайшли велику кількість людських кісток. Археологи тоді датували їх XVII-XIX століттями. Історик Андрій Красножон звертає увагу на те, як витягували плиту.

“Так робити не можна. Чи не була проведена фіксація, не був виявлений археологічний контекст. Артефакт, що являє собою історичну цінність, дістали не вчені, а робочі, озброєні ломами і лопатою. І це питання не тільки науки, а й поваги до минулого, до пам’яті похованого”, – говорить вчений.

Відзначимо, що поховання було зроблено, коли місто Рені вже належало Російській імперії. При цьому похований народився ще в Османській імперії, в 1754 році, пережив три війни між цими державами. І якщо він, дійсно був ченцем, то відносився до Браільскої єпархії Константинопольського патріархату.

І ось, до речі, чому не можна було витягувати надгробок непрофесіоналам. Оскільки відсутня правильна фіксація, тепер незрозуміло, чи було поховання в цьому місці, або ж плиту пізніше, столітті в XX, перенесли в якості будівельного матеріалу з Ізмаїла. Чи був похований жителем Рені (а це було б доказом існування тут грецької громади), або ізмаільчанином? На жаль, зараз це вже встановити не вдасться “, – нарікає Красножон.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *