Василь Резніченко: не дамо «віджати» Катранку від Лиманської ОТГ

Наприкінці березня в Татарбунарській РДА відбулася нарада з питань підготовки до туристичного сезону в рекреаційних локаціях Чорноморського узбережжя на території Лебедівки, Расєйки і Катранки. Йшлося про хід підготовчого сезону та покращення інфраструктури до цьогорічного прийому відпочивальників.

Дві найголовніших проблеми для всіх трьох рекреацій на узбережжі – це занедбані і частково зруйновані дороги, а також відсутність природної прісної води, яку доводиться завозити спецтранспортом. На жодному з курортів немає ні водогонів, ні каналізації. Вся вода – привозна, а нечистоти скидаються у локальні вигрібні ями.

Проблемними також залишаються питання взаємодії між представниками місцевої влади та власниками приватних баз відпочинку та дрібного бізнесу. Найгострішим питанням обговорення став розвиток курорту Катранка, а саме співпраця місцевої влади і підприємців.

Заступниця голови Лиманської сільради Олеся Кометіані розповіла про Стратегічний план розвитку об’єднаної громади, куди туризм включено як один з пріоритетних напрямків. Розробляється генеральний план громади, де враховуються усі необхідні інфраструктурні об’єкти. При Лиманській ОТГ створено туристичну раду, куди увійшли представники об’єднаної громади та місцевого бізнесу. І хоч наразі цей дорадчий орган ще не дуже активно проявив себе, керівництво громади сподівається, що найближчим часом туристична рада запрацює, з’являться обґрунтовані громадські ініціативи щодо залучення інвестицій та якісних змін на курорті Катранка, що входить до Лиманської ОТГ.

Між тим, окремі представники бізнесу озвучили місцевій владі свої претензії і висловили несподіване бачення розвитку курорту.

Так, Надія Максимівна Ткаченко, власниця бази відпочинку «Фазан» (Катранка, Лиманська сільська рада) звинуватила Лиманську сільську раду у «бездіяльності та розбазарюванні бюджетних коштів». Її найголовніші вимоги до сільради – зменшити кількість працівників адміністративного апарату, негайно зробити дороги, провести водогін і каналізацію в рекреаційній зоні.

«Якщо порахувати, скільки звернень було до Лиманської сільської ради, то приходиш до висновку, що відношення до Катранки – це повний саботаж і ігнорування. Що зроблено було за ті роки?  Ми не знаємо. Було потрачено 350 тисяч. Одна дорога була зроблена з Лиману до Катранки за 200 тисяч. І вже через місяць вона почала розвалюватись. На сьогоднішній день страшна проблема це відсутність питної води. Один куб води коштує 300 гривень. Це ціни минулого року серпня місяця. Каналізація теж велика проблема. Один куб коштує 100 грн. Ці тарифи установлює Лиманська сільська рада», – нарікає Надія Максимівна.

З критикою в бік місцевої влади виступив і підприємець Володимир Павлович Шершньов, який зазначив, що «не хочеться вам ні за що платити, бо з 1 млн 700 тисяч гривень, які надійшли в бюджет громади за 2018 рік, на розвиток Катранки пішло лише 29 тисяч». На його переконання, зібрані кошти керівництво громади нібито розподіляє на матеріальні допомоги працівникам тавиплату премій. Крім того, на думку Володимира Павловича, ще краще було б, якби «Катранку зробити окремим населеним пунктом», адже всі зароблені кошти «йдуть в село Лиман».

Маніпуляція і викривлена інформація – як спосіб захоплення Катранки

Голова Лиманської ОТГ Василь Резніченко вважає  звинувачення підприємців в бік місцевої влади безпідставними. Переконує: курорт Катранка був заснований і споконвічно належав сільським мешканцям. Територія рекреаційної зони входить в межі населеного пункту села Лиман, яку розвивали й будували його цілі покоління лиманців, а тому й зароблені кошти мають витрачатися на повноцінний розвиток всієї території. Крім того, заперечує Василь Резніченко й голослівні звинувачення у нарахуванні премій та виплат працівникам органів місцевого самоврядування:

«Мої колеги-спеціалісти, працівники Лиманської сільради жодної копійки премій не отримали за 2018 рік. І це можна легко перевірити. Далі. На засіданні були озвучені цифри паном Шершньовим, директором бази відпочинку «Мрія», що нібито 29 тисяч Лиманська сільська рада виділила на рекреацію. Коли я зателефонував до нього після цих зборів і запитав – звідки ця цифра, він мені пояснив, що йому їх надала Надія Максимівна (пані Ткаченко – Авт.) У мене особисто до Володимира Павловича зауважень немає, ця людина зробила для нашого курорту дуже багато. Але те, що він озвучує хибні дані під чиюсь «диктовку» – мене  дуже здивувало. Насправді це маніпуляція, завдяки якій місцеву владу хочуть необгрунтовано звинуватити в бездіяльності», – вважає голова громади.

Василь Резніченко

 

Незважаючи на те, що у статусі ОТГ сільська рада є трохи більше року, керівництво має чітке бачення розвитку і перспектив курортної зони. Тому пропозиції, які пролунали під час наради з боку бізнесменів, а саме відокремлення курорту від Лиманської громади, вважають протизаконними і такими, що нагадують рейдерські спроби відірвати прибуткове місце від загальної території, – переконаний Василь Резніченко.

«Чому ми не знаходимо спільну мову з Надією Максимівною? Бо в неї інша мета: відділити курортну зону Катранка, а саме відновити КП «Управління курортами», щоб кошти від рекреації надходили туди. Минулого року зі мною проводили зустріч щодо відокремлення курорту від села Лиман, висували сумнівні пропозиції, навіть в ультимативній формі. На що від мене отримали відмову, адже  для людей, які живуть тут не одне покоління, це територія Лиманської ради. А зараз в них, уявіть собі,  намагаються його незаконним способом відібрати, або як в народі кажуть, «віджати». По суті, це схоже на рейдерське захоплення курортної зони. Повірте, подібні заяви можуть спровокувати серйозний конфлікт, і наші жителі громади першими ж не дозволять цього зробити. Я у цей зговір не пішов, і захищатиму інтереси місцевих мешканців», – стверджує пан Резніченко.

Крім того, дивується голова громади, яке відношення Надія Максимівна має до розподілу бюджетних коштів, якщо на земельну ділянку, на якій розміщена її база відпочинку, навіть не укладено договору оренди землі?!

Об’єднана громада будує зрозумілі правила для бізнесу

Від співпраці бізнесу і влади у виграші мають бути насамперед місцеві мешканці. У Лиманській ОТГ прагнуть вибудувати чіткі і зрозумілі механізми взаємодії з підприємцями. Досвід інших успішних громад показує, що сподіватись лише на інфраструктурну субвенцію  – не вихід. Адже рано чи пізно громаді доведеться розраховувати на власні сили, і саме від місцевого бізнесу залежить подальший розвиток і спроможність території. Курорт Катранка, де сконцентровані бази відпочинку – величезний потенціал для майбутнього потужного розвитку.

Але поки що до цього далеко. Про який розвиток курорту можна говорити, коли  підприємці приховують реальні доходи, не сплачують податків за залучених працівників, чи приміром, не легалізують найманих робітників? На території рекреаційної зони розміщено 62 бази відпочинку, хоча фактично працюють в оздоровчий сезон 22-23, тобто близько 30%. В таких випадках, кажуть в сільській раді, вже мають включатися юристи. І або скеровувати бізнесменів працювати прозоро, або ж розривати угоди на землю, якщо ті ведуть підприємницьку діяльність нечесно, не сплачуючи податків в бюджет. Не виключають в ОТГ і можливість введення до штату посади інспектора з легалізації праці, аби той зумів навести лад з недобросовісними роботодавцями.

Місцева влада наполягає: курорт належить жителям села, а підприємці отримують з нього дохід, створюють робочі місця в громаді, і допомагають їй розвиватися.

«Сьогодні Лиманська об’єднана громада має чітку Стратегію розвитку до 2025 року , і попри чиїсь закиди, складені «під диктовку», ми збираємось ефективно розвивати Катранку, – для цього будемо працювати з бізнесом і платниками податків. Розподіл бюджетних коштів розглядає бюджетна комісія та депутатський корпус. Повторюю ключову тезу – засновником курорту є місцеве населення. І саме люди мають бачити і відчувати переваги від того, що живуть поблизу рекреації», – підсумовує Василь Резніченко.

Для повноцінного розвитку рекреаційної зони в Стратегії розвитку Лиманської ОТГ, яка розроблена на 2019-2025 роки, передбачена співпраця туристичного і господарського секторів, покращення туристичної інфраструктури, водозабезпечення, ремонт доріг, якісний рівень сервісу. Вже цьогоріч тут запланували впорядкування набережної зони, капітальне будівництво мостового переходу, створення нових зон для дозвілля. І збираються спрямувати на розвиток курорту не менше 30% зароблених коштів.

Катранка

Нагадаємо, Лиманська ОТГ у Татарбунарському районі на Одещині була створена 2017 року, об’єднавши дві сільські ради – Лиманську і Трапівську, разом 2500 мешканців. До території громади відноситься рекреаційна зона Катранка.

Автор – Оксана Піднебесна

 

One thought on “Василь Резніченко: не дамо «віджати» Катранку від Лиманської ОТГ

  1. Ухиляючись від прямого діалогу з представниками Катранки, щодо проблемних питань курорту, які не вирішуються на протязі п’яти років, Резніченко В. І. ввів в оману редакцію та читачів необ’єктивним і маніпулятивним інтерв’ю.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *