В Березівській ОТГ вирішили допомогти ромам

В рамках проекту «Право на вибір», за підтримки «Європейської правозахисної групи мігрантів», ГО «Правозахисний Ромський Центр», представники офісу Уповноваженого із захисту прав людини Верховної Ради провели робочу зустріч в Березівській ОТГ для затвердження стратегічного плану розвитку ромської громади. План включає проведення навчання і створення умов для ромських сімей, які потребують соціалізації та освіти.

Один з важливих заходів – паспортизація ромів, так як 40 сімей не мають ідентифікаційних документів. Відповідна спільна робота з міграційною службою почнеться в квітні.

Був також підписаний меморандум з Березівською міськрадою про співробітництво з реалізації Ромської стратегії в суспільстві.

Як зазначено в «Стратегії захисту та інтеграції в українське суспільство циганської національної меншини на період до 2020 року», прийнятої Указом Президента від 08.04.2013 року, інтеграція в українське суспільство циганської національної меншини на сьогодні є соціально значущим питанням. Роми в Україні мають ті ж проблеми, що і представники національної меншини в інших державах Європи, зокрема: низький освітній рівень, високий рівень безробіття, незадовільний стан здоров’я, відсутність у більшості ромів документів, що засвідчують особу і підтверджують громадянство, свідоцтв про державну реєстрацію актів цивільного стану, низький рівень житлово-побутових умов, наявність фактів упередженого ставлення до ромів.

На території Одеської області найбільша кількість ромів-осіб без громадянства проживає в Березівському, Балтському, Подільському, Кілійському і Ізмаїльському районах.

Представники ромського населення потребують надання правової допомоги з питань отримання громадянства та встановлення юридичного факту народження.

Деякі представники ромських меншин вже 20 років взагалі не мають ніяких документів, таким чином, не мають права на реалізацію всіх соціально-економічних прав (на медичне обслуговування, працевлаштування, на отримання соціальної допомоги та пенсії), в тому числі і право дітей на освіту.

Автор – Ірина Ткаченко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *