Авангардівська, Біляївська і Шабівська ОТГ увійшли до двадцятки кращих в Україні за показниками бюджету

В Одеському Центрі розвитку місцевого самоврядування, створеному за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» і Мінрегіону України, 19 березня відбулося прес-кафе «Зрада або перемога: децентралізація в 2019 році і підсумки діяльності ОТГ області в 2018 році».

З публічним звітом про досягнення в розвитку об’єднаних територіальних громад та підготовці до реалізації другого рівня реформи самоврядування перед журналістами виступили директор Одеського ЦРМС Юлія Молодожон, радники з питань управління місцевими фінансами і питань комунікації Олеся Голинська і Євгенія Генова.

В Одеській області триває «нарощування» територій об’єднаних тергромад – протягом 2018 року процеси децентралізації мали позитивний вплив на розвиток більшості районів. Додатково було створено шість ОТГ, йде підготовка до приєднання до них нових населених пунктів. Зокрема, Новодолинска сільрада прийняла рішення увійти до складу Авангардівська ОТГ, Мирненська, Кагарлицька та Граденицька сільради – в Біляївський міськраді, депутати Новопольської сільради виявили бажання приєднатися до Балтської міської ОТГ. А тим часом йде діяльна підготовка до завершення процесів об’єднання інших громад і реалізації другого рівня реформи самоврядування – укрупнення районів”, – зазначила Моложон.

За словами директорки Одеського ЦРМС, люди вже переконалися в перевагах реформи самоврядування. На територіях об’єднаних громад успішно ремонтуються школи та дошкільні установи, ведеться будівництво доріг, модернізуються спортивні об’єкти. У минулому році за рахунок субвенцій обсягом понад 95 млн реалізовано 134 проекти, спрямованих на формування в ОТГ сучасної інфраструктури. Наприклад, 40 таких проектів реалізовано Куяльницькому ОТГ, 19 проектів – у Знам’янській ОТГ.

На території об’єднаних громад створені, зокрема, 11 опорних шкіл, 4 Центри надання адмінпослуг і т.п. І що особливо важливо, акцентувала пані Юлія, “ОТГ формуються за принципом дієздатності, а депутати “дозрівають” до потреб розширення своїх обов’язків і повноважень і прагнення надавати більше послуг жителям.

Громади поступово вчаться шукати джерела бюджетних поповнень. Зокрема, інвентаризують земельні ділянки і замовляють проведення експертиз для визначення їх нормативної грошової оцінки, вводять в сільрадах посади інспекторів з праці для легалізації прихованих працівників, ведуть переговори з фермерами для укладення договорів оренди землі з селянами-пайовиками тощо.

Що стосується втрачених можливостей, які можна визначити як “зрада виборців”, то це, на думку очільниці ЦРМС, відсутність Перспективного плану формування територій громад Одеської області, проект якого давно розроблений фахівцями ЦРМС і облдержадміністрацією, але досі не затверджений Одеською облрадою через блокування реформи самоврядування представниками певних політсил. В результаті чого у деяких південних районах не створено жодної ОТГ .

Напевно, не захотіли донести до жителів переваг децентралізації також керівники райдержадміністрацій та органів місцевого самоврядування”, – підсумувала Молодожон.

Радник Одеського ЦРМС з управління місцевими фінансами пані Олеся Голинська підкреслила, що “за результатами діяльності у 2018 році три об’єднані тергромади Одеської області увійшли до двадцятки кращих в Україні за бюджетними показниками: Авангардівська ОТГ (друге місце в Україні серед ОТГ з чисельністю населення від 10 до 15000) , Шабівська ОТГ – 14 місце, Біляївська – 16 позиція.

Середній показник доходів на жителя ОТГ Одеської області становить 4 тисячі 200 гривень, а в Авангадівській ОТГ він сягнув понад 15 тисяч “на душу населення”. На думку Голинської, прийнятий урядом План заходів щодо реалізації нового етапу реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні на 2019-2021 роки, а також затверджена “дорожня карта реформ” дають підстави прогнозувати подальше зростання доходів жителів ОТГ.

Оскільки процес прийняття бюджетів, зазначила експерт, “стає прозорим для громадян, передбачуваним і прогнозованим. А це, в свою чергу, дозволить підвищити інвестиційну привабливість громад, а також збільшити обсяги асигнувань на медичні та освітні програми”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *