До Біляївської громади увійдуть села Кагарлик і Градениці

Позачергова сесія Біляївської міськради, на якій депутати дали згоду на приєднання ще двох сіл Біляївського району до об’єднаної громади пройшла 7 березня. Йдеться про села Кагарлик і Градениці.

Кілька днів тому Кабінет міністрів України прийняв зміни до перспективного плану формування громад області. До Біляївської громади додатково включили Граденицьку, Кагарлицьку та Мирненську сільські ради.

З Мирненською сільрадою питання давно обговорювалося і узгодження депутатів на приєднання було отримано раніше. Що стосується Кагарлика і Градениць, то 6 березня депутати обговорити це питання у складі комісій. Серед запрошених були голова Кагарлицької сільради Іван Вишневський, голова Граденицької сільради Ігор Пахомов, які підтвердили, що за майже рік очікування їх громади не змінили бажання приєднатися до Біляївської ОТГ.

Причина з відстрочкою прийняття рішення була в тому, що не були внесені зміни до перспективного плану. На комісії, на засіданні сесії, представників суміжних громад питали про ситуацію з бюджетом, інфраструктурою сіл  та перспективами. Так, депутат Василь Усенко поцікавився, скільки шкіл, дитсадків в селах, які перспективи наповнення бюджету:

«Наскільки знаю, в Кагарлику, майже вся земля в одноосібників, які значно занижують свої доходи, чи розуміють люди, що без податків ми не зможемо утримувати соціальну інфраструктуру».

Депутат Олександр Драган відзначив, що вже до моменту розформування сільських рад їхні нинішні голови повинні почати працювати з власниками земель і готувати їх до того, що необхідно переглянути свою позицію стосовно сплати податків.

Депутат Сергій Римарчук порадив вже зараз зайнятися питаннями інвентаризації, попередженням працівників про реформування. Зі свого боку, представників громад цікавило, чи не буде у них проблем зі скороченням об’єктів соціальної інфраструктури. Біляївський міський голова Михайло Бухтіяров, зазначив, що жителі обох сіл, які приєднуються до Біляївської громади, повинні усвідомити, що реформа децентралізації влади – це, перш за все, спільна відповідальність людей за створення комфортних умов для себе, своїх близьких. Тому над наповненням бюджету будуть працювати наполегливо, зустрічаючись з власниками паїв, земель.

Після обговорень депутати одноголосно прийняли рішення спочатку про приєднання Кагарлика, потім Градениці.

Тепер Одеська обласна державна адміністрація повинна дати висновок відповідно до перспективного плану про спроможність громади у форматі Біляївської ОТГ (Біляївка, Майори, Повстанське), разом з селами Мирне, Широка Балка, Кагарлик та Градениці.

Автор – Ірина Ткаченко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *