Голосувати можна вдома і на іншій дільниці: які нові правила варто знати виборцю?

Відповідно до Постанови Верховної Ради України від 26 листопада  2018 року №2631-VIII призначено чергові вибори Президента України на неділю,  31 березня 2019 року.

Отже, не пізніше, як за 8 днів до дня голосування всім виборцям принесуть іменне запрошення на вибори. У цьому запрошенні громадянам повідомлять про включення до попереднього списку виборців виборчої дільниці, адресу дільничної виборчої комісії, її номер телефону і розпорядок роботи, а також про час і місце голосування.

Виборцям, щодо яких у списку виборців є відмітка про постійну нездатність пересуватися самостійно (НСП), одночасно повідомляється, що їм буде надана можливість проголосувати за місцем перебування, тобто вдома.

У виборчкомах нагадують:  якщо Вас запросили і Ваші персональні дані вказані вірно, значить все у Вас добре. А якщо не запросили, це привід прийти самому і з’ясувати причину. Вас чекають у виборчій  дільничній комісії та у відділі ведення Державного реєстру виборців при кожній райдержадміністрації. Приходити потрібно з паспортом та за можливістю, з копією паспорта.

На виборчій дільниці знаходяться попередні списки виборців, з якими кожен громадянин має право ознайомитися і перевірити достовірність внесених до них відомостей.

Крім того, кожен виборець може звернутися до дільничної виборчої комісії або безпосередньо до відділу ведення Державного реєстру виборців не пізніше 25 березня 2019 року із заявою про уточнення попереднього списку виборців, а також про включення або виключення зі списку себе або інших осіб.  Заяви подані пізніше – не розглядатимуться.

Тим виборцям, які не здатні самостійно пересуватися, але в списках у них немає відмітки “НСП”, рішенням дільничної комісії на підставі їх заяви та довідки медичної установи про стан здоров’я надається можливість проголосувати за місцем перебування, – тобто вдома. Таку заява разом з довідкою треба передати іншим особам або надіслати поштою  до дільничної комісії до 20 години останньої п’ятниці перед днем голосування. Для цьогорічних виборів Президента це припадає на 29 березня.

Законодавство забезпечує можливість виборцю тимчасово змінити місце голосування за п’ять днів до дня виборів, не змінюючи виборчу адресу.

Таке право є у  громадян, які в день голосування перебуватимуть далеко від свого зареєстрованого місця проживання, – через відрядження, лікування, тимчасове проживання, переселення та інші причини. Для цього необхідно до 25 березня звернутися у відділ ведення Державного реєстру виборців в місці свого тимчасового перебування з відповідною заявою. До заяви додаються паспорт (копія паспорта) та документи (копії документів), які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця голосування виборця.

Виборці, виборча адреса яких знаходиться на території Автономної Республіки Крим, міста Севастополя та на тимчасово окупованих територіях районів, міст, селищ і сіл, їх частин у Донецькій та Луганській областях, межі та перелік яких визначаються Президентом України у порядку, передбаченому Законом України “Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях”, можуть не додавати до заяви документи, які підтверджують необхідність тимчасової зміни місця їх голосування.

Всім вищезазначеним виборцям буде змінено на час виборів місце їх голосування і у списках нової дільниці з’являться їхні прізвища.

Отож, щоб не залишитися осторонь від виборів, і щоб ваше ім’я було внесене до списків виборців, потрібно зовсім небагато — перевірити себе і своїх близьких у цих списках. А це можна зробити вже сьогодні.

Тим самим ви внесете свій внесок в гідне проведення виборів Президента України. Ну і не забудьте, звичайно, прийти проголосувати, адже результат виборів 31 березня 2019 року залежить від кожного.

Автор – Роман Петровський

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *