У документах СБУ стосовно “виборчої піраміди” фігурує народний депутат від “Батьківщини”

Як повідомив заступник голови СБУ Віктор Кононенко, працівники відомства викрили організаторів “виборчої піраміди”, яка, за даними спецслужби, мала забезпечити голосування 680 тисяч осіб за одного з кандидатів у президенти України на виборах у березні поточного року.

Кононенко розповів, що організатори піраміди використовували кошти, які переводилися у готівку незаконним шляхом за сприяння працівників правоохоронних органів.

«Для функціонування та реалізації протиправного наміру використовувалась так звана «брудна готівка», отримана незаконним шляхом. «Особи, залучені до цієї діяльності, із самого початку усвідомлювали її протиправний характер та передбачену законом кримінальну відповідальність за свої дії», – наголосив Віктор Кононенко. Реалізація проекту передбачала формування у виборчих округах так званої «піраміди»: керівник сектору – старший виборчої дільниці – «десятки» – «двадцятки», які повинні забезпечити необхідну кількість голосів на користь конкретного кандидата. СБУ встановила, що основним координатором цієї мережі є один із діючих народних депутатів України. Керівники так званих «польових штабів», серед яких громадяни РФ, України та іноземці, тривалий час працювали в Росії, де здійснювали організацію виборчих компаній провладних кандидатів і партій. «Кошти на підготовку цієї піраміди та звіти про її створення почали надаватися ще до офіційного старту президентської виборчої кампанії», – зазначив заступник Голови СБУ.

Як стверджував Кононенко, керівником цієї організації є один із народних депутатів. Водночас він відмовився назвати його прізвище.

Створена організація має свою ієрархію і розподіл обов’язків та складається з керівника, яким є один із народних депутатів України. Сьогодні його не називаємо свідомо для того, щоб не прив’язувати його до жодної з політичних сил”, – пояснив Кононенко.

За його словами, цей народний депутат, який особисто не є кандидатом у президенти, виконує координуючу роль і відповідає за фінансування.

“По суті, він є замовник всієї цієї роботи”, – сказав Кононенко. Як додав заступник голови СБУ, цьому народному депутату допомагали троє координаторів, відповідальні за різні регіони України.

На брифінгу були продемонстровані слайди, на яких були вказані імена координаторів. Зокрема це Владислав Ковалевський, Євген Матвейчук та Вартан Юмукян. Цим координаторам в кожній області підпорядковувалися особи, відповідальні за реалізацію мети цієї “піраміди”.

Частина організаторів цієї “піраміди” є глибоко інтегрованими в російський політикум, тривалий час працювали в Російській Федерації, організовуючи виборчі компанії провладних кандидатів і партій”, – додав Кононенко.

Так, повідомив він, відповідальний за Вінницьку область громадянин РФ Володимир Рябий у 2012 році брав участь у виборах президента Росії як довірена особа кандидата Володимира Жириновського, а відповідальна за Одеський регіон громадянка України Ганна Матюхіна у 2011 році на парламентських виборах у РФ працювала у виборчому штабі партії «Єдина Росія», а в 2012 році працювала у виборчому штабі кандидата у президенти РФ Володимира Путіна.

сбу

Кошти на організацію роботи зазначеної “піраміди” почали виділятися ще до офіційного початку виборчої кампанії, повідомив Кононенко і додав, що лише на діяльність цієї організації у Хмельницькій області було виділено 3 млн грн.

Відповідна інформація міститься у матеріалах відомства, якими проілюстровано інформацію про викриття учасників цієї піраміди. Народним депутатом, якого СБУ підозрює в організації “виборчих пірамід”, є Руслан Богдан, який є членом депутатської фракції політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина” у Верховній Раді. Він був обраний народним депутатом по виборчому округу №151 у Полтавській області .

Водночас у прес-службі партії “Батьківщина” Укрінформу відмовилися прокоментувати цю інформацію, зазначивши, що всі запитання можна буде поставити лідеру політсили Юлії Тимошенко під час її брифінгу у п’ятницю.

За матеріалами українських ЗМІ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *